Image

Panel nowatorskich badań do analizy surowca i wyrobu mleczarskiego w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa, jakości, walorów prozdrowotnych

Ma na celu dostarczenie nowej wiedzy na temat możliwości zastosowania nowych metod do oceny jakości i bezpieczeństwa surowca i produktu końcowego oraz wykorzystania innowacyjnych receptur/technologii do produkcji wyrobów mleczarskich i ich roślinnych zamienników.

W zakresie Obszaru I zadanie pozwoli na dostarczenie nowej wiedzy o możliwościach wykorzystania nowych metod, narzędzi badawczych, unikatowej aparatury badawczej do oceny wpływu różnych czynników na bezpieczeństwo, jakość, walory prozdrowotne surowców oraz wytworzonych produktów mleczarskich i ich roślinnych zamienników. Dzięki zaproponowanym i wykonanym pakietom badawczym zakłady mleczarskie uzyskają kompleksowe wyniki badań, ich interpretacje i wnioski, które mogą zostać wykorzystane na różnych etapach przetwarzania surowca. Działania badawcze obejmujące Obszar I zadania dostarczą również zakładom mleczarskim nową wiedzę w zakresie możliwości modyfikacji/udoskonalania receptur i technologii wytwarzania prozdrowotnych wyrobów mleczarskich i ich roślinnych zamienników, w tym również o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym i /lub z kategorii żywności funkcjonalnej. Opracowanie technologii roślinnych zamienników produktów mlecznych, bazujących na lokalnych surowcach ekologicznych, pozwoli zakładom mleczarskim na poszerzenie swojej oferty o produkty odpowiednie dla osób o różnych preferencjach żywieniowych. Badania dotyczące m.in. spożycia produktów mleczarskich oraz preferencji konsumenckich, jak również efektywności różnych kanałów komunikacji pozwoli na opracowanie ogólnopolskiej strategii mającej na celu zwiększenia udziału tych produktów w dziennej racji pokarmowej, a w konsekwencji rozwój polskiego sektora mleczarskiego.

Project Information

Brochure Download

Please click download button for getting brochure file