Mleko A2A2 - lepsze dla zdrowia. Lepsze dla technologa?
Mleko A2A2, pochodzące od specjalnie wyselekcjonowanych krów o genotypie A2A2, zyskuje coraz większą popularność na światowym runku produktów mleczarskich. Szacuje się, że w 2026 roku globalna wartość tego segmentu może osiągnąć około 21,39 miliarda dolarów amerykańskich [6]. Najwięksi producenci mleka A2A2 to obecnie Nowa Zelandia, Stany Zjednoczone, Indie, Chiny oraz kraje europejskie [1]. Podstawową cechą odróżniającą mleko A2A2 od konwencjonalnego mleka jest struktura β- kazeiny – jednego z głównych białek mlecznych. W wyniku historycznego procesu selekcji hodowlanej doszło do mutacji punktowej w genie kodującym β-kazeinę – zmiany pojedynczego nukleotydu skutkującej podstawieniem aminokwasu proliny na histydynę w pozycji 67 łańcucha peptydowego [2]. Mutacja ta doprowadziła do powstania wariantu A1 β-kazeiny, charakterystycznego dla większości współczesnych krów mlecznych.
Podczas trawienia β-kazeiny A1 w przewodzie pokarmowym może uwalniać się peptyd białkowy – β- kazomorfina-7 (BCM-7), podejrzewany o wywoływanie niepożądanych reakcji fizjologicznych, takich jak alergie skórne, zaczerwienienia, zaburzenia trawienne, spowolnienie perystaltyki jelit, trudności w oddychaniu, a nawet nasilenie objawów ze spektrum autyzmu [2]....(więcej)