Strefa konsumenta

Image

Mleko i produkty mleczne w żywieniu


Zgodnie z aktualnymi danymi pochodzącymi z bazy World Population Review, Finlandia jest krajem, w którym notuje się największe spożycie mleka (431 kg/osobę). Tymczasem w Polsce wartość ta osiąga tylko 205 kg/osobę (22 pozycja od końca światowego rankingu), pomimo że nasz kraj należy do jednych z głównych w świecie producentów mleka (12 miejsce). Dane dotyczące wielkości spożycia mleka i przetworów mlecznych w Polsce budzą szczególne zaniepokojenie biorąc pod uwagę fakt, iż prawidłowe żywienie jest jednym z najistotniejszych czynników wpływających na stan zdrowia człowieka. Właściwa podaż niektórych grup produktów żywnościowych odgrywa w tym względzie szczególną rolę. Do grupy takich „strategicznych” produktów, zalicza się mleko i jego przetwory, które są źródłem nie tylko pełnowartościowego białka lecz także łatwo przyswajalnego wapnia, którego podaż̇ wraz z witaminą D, determinuje osiągniecie tzw. szczytowej masy kostnej.


Frequently Asked Question

Q: What happens during Freshers' Week?

A: Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews. Iterative approaches to corporate strategy foster collaborative thinking to further the overall value proposition. Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via workplace diversity and empowerment.