Strefa konsumenta

Image

Mleko i produkty mleczne w żywieniu


Zgodnie z aktualnymi danymi pochodzącymi z bazy World Population Review, Finlandia jest krajem, w którym notuje się największe spożycie mleka (431 kg/osobę). Tymczasem w Polsce wartość ta osiąga tylko 205 kg/osobę (22 pozycja od końca światowego rankingu), pomimo że nasz kraj należy do jednych z głównych w świecie producentów mleka (12 miejsce). Dane dotyczące wielkości spożycia mleka i przetworów mlecznych w Polsce budzą szczególne zaniepokojenie biorąc pod uwagę fakt, iż prawidłowe żywienie jest jednym z najistotniejszych czynników wpływających na stan zdrowia człowieka. Właściwa podaż niektórych grup produktów żywnościowych odgrywa w tym względzie szczególną rolę. Do grupy takich „strategicznych” produktów, zalicza się mleko i jego przetwory, które są źródłem nie tylko pełnowartościowego białka lecz także łatwo przyswajalnego wapnia, którego podaż̇ wraz z witaminą D, determinuje osiągniecie tzw. szczytowej masy kostnej.