Mleko i jego wyroby w diecie kobiet ciężarnych – aspekt żywieniowy i zdrowotny

Zdrowie kobiet ciężarnych definiowane jest jako całkowity dobrostan odzwierciedlający się w trzech najważniejszych aspektach: fizycznym, społecznym i psychicznym. Związane jest nie tylko z brakiem choroby, ale zależy od wielu zachowań trwających od najwcześniejszych lat życia [3]. Szczególne znaczenie mają w tym zakresie zachowania żywieniowe, ponieważ niedobór pewnych składników odżywczych w okresie ciąży oraz czasie ją poprzedzającym może znacząco wpłynąć zarówno na zdrowie przyszłych matek, jak również ich dzieci...(więcej)

Jak sobie radzić z nietolerancją cukru mlecznego, czy musimy stosować dietę bezlaktozową?

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z glukozy i galaktozy. Występuje ona w mleku ssaków i jego przetworach. Jest również obecna w produktach spożywczych i potrawach, do których dodano mleko, mleko w proszku lub inne produkty mleczne. W przewodzie pokarmowym, laktoza hydrolizowana (rozkładana) jest do cukrów prostych, glukozy i galaktozy, przez enzym laktaza (beta-galaktozydaza). Enzym ten występuje w rąbku szczoteczkowym nabłonka jelita cienkiego. Jego ilości w okresie niemowlęctwa i wczesnego dzieciństwa są duże, a następnie w kolejnych latach życia stopniowo się zmniejszają, choć w różnym stopniu u poszczególnych osób. (więcej)