Mikrobiota jelitowa to zbiór mikroorganizmów, głównie bakterii, ale także grzybów, wirusów i archeonów, zasiedlających dolny odcinek przewodu pokarmowego. W stanie równowagi fizjologicznej (eubioza), komensalne drobnoustroje jelitowe, tj. nie wykazujące cech patogenności, korzystnie wpływają na organizm gospodarza. Między innymi, chronią przed mikroorganizmami chorobotwórczymi, konkurując z nimi o składniki odżywcze i miejsce bytowania oraz produkując substancje hamujące ich rozwój (np. kwas mlekowy). Ponadto, uczestniczą w rozkładzie niestrawialnych dla człowieka związków, dostarczając gospodarzowi cennych składników odżywczych oraz syntetyzują witaminy. W procesie fermentacji węglowodanów, wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA)....(więcej)
Ryzyko osłabienia funkcji fizjologicznych spowodowanej rozwojem sarkopenii w zespole kruchości można zmniejszyć poprzez suplementację lub spożywanie żywności wzbogaconej białkami serwatkowymi.
Zespół kruchości (Zespół słabości, Frailty syndrome) związany jest z osłabieniem funkcji fizjologicznych organizmu osób starszych pod wpływem dysregulacji hormonalnej i obniżonej zdolności adaptacji organizmu, co w efekcie prowadzi do zwiększenia podatności na czynniki stresogenne... (więcej)
Wybory żywieniowe mają istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie, a tym samym na ogólną jakość życia. Stanowią element planu odnowy biologicznej osób w starszym wieku. Prawidłowe nawyki żywieniowe można wdrożyć na każdym etapie i niezależnie od stylu życia. Prozdrowotne nawyki odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, wspomagają utrzymanie zdrowia fizycznego i psychicznego, dodają do życia radości i witalności.
Ważne jest, by dokonywać świadomych wyborów żywieniowych regularnie, a najlepiej każdego dnia. Wyrobienie na stałe prozdrowotnych nawyków żywieniowych jest tylko kwestią czasu i wewnętrznej dyscypliny. (więcej)