Aktualności

Zapraszamy na webinarium z cyklu „NatURalna porcja wiedzy na śniadanie"

Część 1 - "Poniedziałek w mlecznym stylu" - już 28 października 2024 r, o godzinie 9.30 

W programie:

  • „Czy należy bać się mleka? Fakty i mity o alergii oraz nietolerancji" - prof. dr hab. inż. Aneta Kopeć
  • "Czy krowa zagraża naszej planecie?" – prof. dr hab. inż. Zygmunt M. Kowalski
  • „Mleczne inspiracje na II śniadanie" – mgr inż. Tomasz Dera

 

Jak dołączyć do wydarzenia? Kliknij link i dołącz do spotkania. Zarezerwuj czas! Będzie merytorycznie i smacznie!

Dla nieobecnych - transmisja z poniedziałkowego webinaru dostępna TUTAJ.

Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa

Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa odbył się w dniach 7-8 września 2024 roku w Kortowie, będącym wizytówką Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. 
Wydarzenie, jak co roku, cieszyło się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców Olsztyna i okolic. W 9. edycji festiwalu wzięło udział ponad 10 000 osób. Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa jest jedną z największych imprez promujących konsumpcję serów i twarogów w Polsce, a „święto sera" kojarzy się z jakością, różnorodnością, przyjemnością i zdrowiem.
Organizatorami wydarzenia byli Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Urząd Miasta w Olsztynie.
Projekt, realizowany we współpracy z polskimi producentami wyrobów mleczarskich, miał na celu ukazanie konsumentom najwyższej jakości i wartości odżywczej polskich serów i twarogów. Działania te wspierają kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat oraz wspomagają marketing mleczarski, obalając mity o mleku i jego przetworach, a także podkreślając ich walory zdrowotne i odżywcze.
Festiwal objęty został patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Marcina Kuchcińskiego, Prezydenta Miasta Olsztyna, Roberta Szewczyka, oraz JM Rektora dr. hab. Jerzego Przyborowskiego, prof. UWM.
Podczas festiwalu odbył się konkurs z udziałem konsumentów, którzy głosowali na Serowego oraz Twarogowego Króla. W drugim konkursie wystawcy rywalizowali o wyróżnienia: statuetki Rektora UWM – Hit Twarogowy oraz Hit Serowy. Przyznano także trzy puchary: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Prezydenta Olsztyna oraz Prezesa Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.
Media szeroko relacjonowały wydarzenie, podkreślając atrakcje takie jak degustacje serów i twarogów, pokazy kulinarne i technologiczne, a także bicie rekordu w rozciąganiu mozzarelli. IX Ogólnopolskie Święto Sera, organizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM, na stałe wpisało się w kulinarny kalendarz Polski. Miłośnicy serów i produktów mleczarskich, a także wytwórcy spotykają się co roku we wrześniu w Kortowie.
– Co roku staramy się utrzymać program na wysokim poziomie, aby wszyscy koneserzy sera i nie tylko, znaleźli dla siebie coś atrakcyjnego – mówiła prof. Justyna Żulewska, dziekan Wydziału Nauki o Żywności.
Szczególnym punktem programu była wystawa i degustacja serów oraz produktów mleczarskich z różnych regionów Polski. – Konsumenci mieli okazję porozmawiać z przedstawicielami branży mleczarskiej, rozwiać wątpliwości dotyczące jakości produktów oraz odwiedzić Laboratorium Sera, gdzie nasi pracownicy i studenci opowiadali o produktach mleczarskich z naukowego punktu widzenia – dodała prof. Żulewska.

XVI Krajowa Wystawa Czerwonego Bydła Polskiego w Szczyrzycu

W dniach 1-2 czerwca, w ramach projektu SUP-RIM naukowcy z Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie uczestniczyli w wystawie krów rasy polskiej czerwonej w Szczyrzycu.
Naukowcy promowali produkty z mleka tej rasy m.in. sery, kulki serowe, tabletki jogurtowe.

Warsztaty serowarskie

W gospodarstwie Prezesa Spółdzielczej Małopolskiej Grupy Hodowców Bydła Czerwonego w Słopnicach, odbyła się pokazowa produkcja serów miękkich z mleka krów rasy polska czerwona dla grupy rolników z miejscowości Słopnice. Produkcję przeprowadzili pracownicy Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W spotkaniu wzięło udział 6 rolników. Warsztaty odbyły się w ramach realizowanego przez UR w Krakowie programu SUPRIM. Była to także okazja do wymiany poglądów między rolnikami i naukowcami na temat warunków rzemieślniczej produkcji serów podpuszczkowych oraz sposobów i możliwości promocji zarówno bydła polskiego czerwonego jak i produktów z mleka tej rasy krów.