Współpraca URK z OSM Rawicz w ramach projektu SUP-RIM

31 października 2025 r. została podpisana Umowa o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, reprezentowanym przez Prorektora ds. Współpracy, prof. Andrzeja Sechmana, a Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Rawiczu, którą reprezentował Prezes Zarządu Pan Jacek Myślecki. 

OSM Rawicz to producent wyrobów mleczarskich, który łączy staropolskie receptury z nowoczesnymi technologiami i najwyższą jakością. Podpisana umowa stanowi kontynuację współpracy zainicjowanej przez dr Aleksandrę Lis (WIPiE) oraz Prezesa Jacka Myśleckiego.
 Współpraca obejmuje działania realizowane w ramach projektu SUP-RIM (Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego), w tym:

  • wspólne przedsięwzięcia badawcze w zakresie produkcji mleczarskiej,
  • wzajemne doradztwo,
  • badania nad efektywnością energetyczną procesów produkcyjnych oraz zagospodarowaniem odpadów.

Podczas spotkania projekt SUP-RIM reprezentowała prof. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, która zaprezentowała ofertę badawczą URK oraz podkreśliła otwartość uczelni na współpracę z przedsiębiorstwami takimi jak OSM Rawicz - stawiającymi na regionalizm i tradycję.
W wydarzeniu uczestniczyli również przedstawiciele OSM Rawicz, w tym Pan Paweł Kietliński (Dyrektor Handlowy), a także pracownicy Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki URK:

  • dr hab. Anna Krakowiak-Bal, prof. URK
  • dr hab. inż. Mateusz Malinowski, prof. URK
  • dr inż. Maciej Gliniak, prof. URK
  • dr inż. Stanisław Famielec.


Spotkanie stało się kolejnym krokiem w kierunku zacieśnienia relacji nauki z praktyką gospodarczą oraz wspólnego rozwoju innowacji w polskim mleczarstwie. 

Tekst: dr hab. inż. Mateusz Malinowski, prof. URK
Fot.: L. Brożek

 

SUP-RIM na piknikach Lata z Radiem i Telewizją Polską

Wakacyjna trasa Lata z Radiem i Telewizja Polska dobiegła końca! To koniec także SUP-RIMowych spotkań na piknikach, gdzie mieliśmy okazję spotkać się z tysiącami Polek i Polaków, którzy przyszli nie tylko po muzykę i wakacyjną atmosferę, ale także po solidną dawkę naukowych wrażeń.
Nasze mleczne stoiska w strefie nauki przygotowanej przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego były miejscem, gdzie każdy – bez względu na wiek – mógł się przekonać, że nauka potrafi fascynować i bawić. Pokazy naukowe, warsztaty edukacyjne i interaktywne eksperymenty przyciągały prawdziwe tłumy. Takie wydarzenia pokazują, że nauka nie musi być zamknięta w laboratoriach. Może być blisko ludzi – dostępna, ciekawa i inspirująca. Cieszymy się z naszych spotkań i liczymy na kolejne! Więcej zdjęć i relacji z pikników w naszych mediach społecznościowych - zachęcamy do obejrzenia.

A już teraz zapraszamy na następne wydarzenia z naszym udziałem - najbliższe już w najbliższy weekend w Krakowie! Więcej informacji znajdziecie TUTAJ

SUP-RIM na XXXIV Forum Ekonomicznym w Karpaczu

W dniach 2-4 września br. w Karpaczu odbyło się XXXIV Forum Ekonomiczne, jedno z największych wydarzeń gospodarczych w Europie Środkowo-Wschodniej. Wyjątkową rolę w tegorocznym Forum odgrywali polscy naukowcy, m.in. za sprawą Pawilonu Polskiej Nauki, przygotowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Pawilon był miejscem prezentacji przełomowych wynalazków oraz inspirujących przykładów komercjalizacji badań naukowych, gdzie konsorcja uczelni i instytuty badawcze prezentowały projekty będące efektem wspólnych badań.

Jednym z wystawców był SUP-RIM, Sieć Uczelni Przyrodniczych na rzecz rozwoju innowacyjnego mleczarstwa. W ramach współpracy sześciu polskich uczelni powstały przełomowe technologie produkcji innowacyjnych produktów mleczarskich, takich jak np. jogurt ze zwiększoną zawartością łatwoprzyswajalnego żelaza w formie chelatu żelazowo-kazeinowego, czy też lody o właściwościach funkcjonalnych (więcej informacji na temat produktów opracowanych w ramach projektu znajdziecie TUTAJ).

Spotkanie zgromadziło przedstawicieli nauki oraz producentów, przetwórców, spółdzielców i działaczy branży mleczarskiej. Dyskusje koncentrowały się na zrównoważonej produkcji mleka, innowacjach w przetwórstwie oraz rosnących oczekiwaniach konsumentów wobec jakości i transparentności produktów. Forum stworzyło platformę do dialogu i pokazało, że nauka i praktyka mogą razem kształtować przyszłość polskiego mleczarstwa.

XLVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

Projekt SUP-RIM na XLVII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Doskonalenie żywności i żywienia dla zachowania komfortu życia człowieka”, Olsztyn, 3–4 lipca 2025 r.
 
Podczas XLVII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, połączonej z jubileuszem 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, zaprezentowano wyniki badań realizowanych w ramach projektu SUP-RIM. Wystąpienia dotyczyły m.in. innowacyjnych rozwiązań technologicznych w przetwórstwie mleczarskim, w tym wykorzystania serwatki w produkcji fermentowanych napojów. Prezentację na ten temat wygłosił prof. Bartosz Sołowiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Poruszono również zagadnienia związane z projektowaniem produktów o właściwościach prozdrowotnych, percepcją mleka przez lekarzy i konsumentów, a także wpływem diety mlecznej na zdrowie mężczyzn.
Sesję tematyczną poświęconą projektowi SUP-RIM poprowadziła dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM, a udział zespołu projektowego podkreślił interdyscyplinarność oraz praktyczne znaczenie realizowanych badań. 
Przedstawione prezentacje stały się okazją do wymiany wiedzy, doświadczeń i nawiązania wartościowych kontaktów w środowisku naukowym oraz branżowym.