Obszary zadania:

Panel nowatorskich badań do analizy surowca i wyrobu mleczarskiego w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa, jakości, walorów prozdrowotnych
Ma na celu dostarczenie nowej wiedzy na temat możliwości zastosowania nowych metod do oceny jakości i bezpieczeństwa surowca i produktu końcowego oraz wykorzystania innowacyjnych receptur/technologii do produkcji wyrobów mleczarskich i ich roślinnych zamienników.

Innowacyjne rozwiązania wspierające działania prośrodowiskowe polskich zakładów mleczarskich
Będą obejmowały dostosowanie metodologii i technologii związanych z efektywnymi strategiami dotyczącymi doczyszczania ścieków, przetwarzania i zagospodarowania uciążliwych odpadów organicznych, oraz dostarczenie nowej wiedzy na temat śladu węglowego powstałego w wyniku hodowli bydła mlecznego.

Popularyzowanie spożycia wyrobów mleczarskich oraz opracowanie innowacyjnego modelu upowszechniania nowej wiedzy o produktach mleczarskich
Działania obejmują dostarczenie cyfrowych narzędzi do popularyzacji wiedzy, stworzenie bazy danych oraz upowszechnianie wiedzy na temat znaczenia produktów mleczarskich w żywieniu człowieka.


0
UCZELNI WYŻSZYCH
W PROJEKCIE!
W PROJEKCIE!
Finansowanie projektu
Zadanie pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Partnerzy

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Zadaj pytanie
Chcesz się z nami skontaktować? Wypełnij formularz.
FAQ's
Najczęściej zadawane pytania
Czy korzystanie z materiałów znajdujących się w bazie wiedzy jest płatne?
Nie. Korzystanie z bazy wiedzy, pobieranie materiałów czy aplikacji jest bezpłatne.
Gdzie mogę znaleźć informacje o bieżących wydarzeniach?