The use of PCR method for adulteration detection of goat dairy products manufactured by smallholders
Dąbrowska A. (2024). The use of PCR method for adulteration detection of goat dairy products manufactured by smallholders. Small Ruminant Research, 240,107372.
Abstract: The analysis of food adulteration is an important element of improving health safety. Both accidental and intentional adulteration of food, can cause serious health consequences for humans and can be considered as health hazard. In recent years, molecular biology techniques has been increasingly used in food analysis due to their high precision and the ability to obtain results in a short time, as well as the identification and quantitative determination of food adulterants. The samples tested in the study were goat's milk, yogurts, fresh and ripening cheeses produced by smallholders all over Poland. The analysis included DNA isolation, which was used as template for duplex PCR and detection of goat’s and cow’s mitochondrial DNA fragments. The obtained results indicate that the applied technique enabled the rapid identification of adulteration in analyzed goat’s milk products, among which in only one product out of thirty five the presence of undeclared cow’s milk was detected. This indicates good food safety standards applied on small-scale farms.
Pełny tekst publikacji do pobrania TUTAJ
Publikacje naukowe partnerów projektu
(polskojęzyczne streszczenia prac, odnośniki do oryginalnych publikacji w tekście)
-
Paulina Januszko, Ewa Lange DIETA BEZMLECZNA STOSOWANA PRZEZ KOBIETY KARMIĄCE PIERSIĄ
-
Katarzyna Świąder, Anna Florowska JAKOŚĆ SENSORYCZNA I WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE FUNKCJONALNEGO JOGURTU Z ZIELONĄ HERBATĄ I INULINĄ
-
Katarzyna Świąder, Renata Banach, Fa-Jui Tan SPOŻYCIE I PREFERENCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH WŚRÓD STUDENTÓW Z POLSKI I TAJWANU – STUDIUM PRZYPADKU NPD
-
Małgorzata Ziarno, Joanna Bryś, Ewa Kowalska, Patrycja Cichońska WPŁYW AKTYWNOŚCI METABOLICZNEJ BAKTERII KWASU MLEKOWEGO I BAKTERII PROPIONOWYCH NA STRAWNOŚĆ BIAŁEK SERA I PROFIL KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
-
Małgorzata Ziarno, Dorota Zaręba, Wiktoria Dryzek, Rozeta Hassaliu, Tomasz Florowski WPŁYW DODATKU NAPOJU SOJOWEGO I BAKTERII PROPIONOWYCH NA WYBRANE CECHY JAKOŚCIOWE PRODUKTÓW JOGURTOWYCH Z MLEKA KROWIEGO
-
Monika Garbowska, Anna Berthold-Pluta, Lidia Stasiak-Różańska, Stanisław Kalisz, Antoni Pluta WPŁYW MORWY BIAŁEJ, ZIELONEGO JĘCZMIENIA, NASION CHIA I SPIRULINY NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE, TEKSTURĘ I JAKOŚĆ SENSORYCZNĄ SERÓW TOPIONYCH
-
Monika Garbowska, Antoni Pluta, Anna Berthold-Pluta WPŁYW SZCZEPÓW LACTOCOCCUS LACTIS WYTWARZAJĄCYCH NIZYNĘ NA ZAWARTOŚĆ BIOAKTYWNYCH DIPEPTYDÓW, WOLNYCH AMINOKWASÓW I AMIN BIOGENNYCH W MODELACH SERA TYPU HOLENDERSKIEGO
-
Średnicka-Tober Dominika, Barański Marcin, Seal Chris J., Sanderson Roy, Benbrook Charles, Steinshamn Havard, Gromadzka-Ostrowska Joanna, Rembiałkowska Ewa, Skwarło-Sońta Krystyna, Eyre Mick, i in. WYŻSZE STĘŻENIE PUFA I N-3 PUFA, SPRZĘŻONEGO KWASU LINOLOWEGO, α-TOKOFEROLU I ŻELAZA, ALE NIŻSZE STĘŻENIA JODU I SELENU W MLEKU EKOLOGICZNYM: SYSTEMATYCZNY PRZEGLĄD LITERATURY ORAZ ANALIZY META- I REDUNDANCJI
-
Monika Garbowska, Antoni Pluta, Anna Berthold-Pluta ZAWARTOŚĆ FUNKCJONALNYCH BIOAKTYWNYCH PEPTYDÓW, WOLNYCH AMINOKWASÓW I AMIN BIOGENNYCH W MODELACH SERA TYPU HOLENDERSKIEGO WYTWARZANYCH Z RÓŻNYMI PAŁECZKAMI KWASU MLEKOWEGO
-
Józefa Chrzanowska, Anna Dąbrowska, Marek Szołtysik BIAŁKA SERWATKOWE – JAKO NUTRACEUTYKI O WŁAŚCIWOŚCIACH PROZDROWOTNYCH
-
Zuzanna Witkowska, Izabela Michalak, Mariusz Korczyński, Marek Szołtysik, Marita Świniarska, Zbigniew Dobrzański, Łukasz Tuhy, Mateusz Samoraj, Katarzyna Chojnacka BIOFORTYFIKACJA MLEKA I SERÓW W MIKROELEMENTY BIOPREPARATAMI PASZOWYMI
-
Anna Mandecka, Anna Dąbrowska, Łukasz Bobak, Marek Szołtysik HYDROLIZATY I CHELATY ŻELAZOWO-KAZEINOWE JAKO NATURALNE DODATKI BIOAKTYWNE DO FORTYFIKOWANIA JOGURTU
-
Marek Szołtysik, Alicja Z. Kucharska, Anna Dąbrowska, Tomasz Zięba, Łukasz Bobak, Józefa Chrzanowska WPŁYW DWÓCH POŁĄCZONYCH DODATKÓW FUNKCJONALNYCH NA WŁAŚCIWOŚCI JOGURTU
-
Marek Szołtysik, Alicja Z. Kucharska, Anna Sokół-Łętowska, Anna Dąbrowska, Łukasz Bobak, Józefa Chrzanowska WPŁYW EKSTRAKTU Z OWOCÓW RÓŻY (Rosa spinosissima) NA WZROST BAKTERII KWASU MLEKOWEGO I INNE PARAMETRY JOGURTU
-
Anna Budny-Walczak, Kinga Śpitalniak-Bajerska, Marek Szołtysik, Krystyna Pogoda-Sewerniak, Robert Kupczyński WPŁYW SUPLEMENTACJI ŻELAZA NA METABOLIZM U CIELĄT OTRZYMUJĄCYCH MLEKO PEŁNE
-
Marek Szołtysik, Robert Kupczyński, Anna Dąbrowska, Józefa Chrzanowska, Danuta Figurska-Ciura, Aleksandra Zambrowic, Barbara Buda ZASTOSOWANIE FUNKCJONALNYCH PREPARATÓW BIAŁKOWO-MINERALNYCH W PRZEMYŚLE ŻYWNOŚCIOWYM I PASZOWYM
-
Konrad Babij, Anna Dąbrowska, Marek Szołtysik, Marta Pokora, Aleksandra Zambrowicz, Józefa Chrzanowska OCENA AKTYWNOŚCI INHIBITOROWEJ WOBEC PEPTYDAZY DIPEPTYDYLOWEJ (DPP)-IV, A-GLUKOZYDAZY ORAZ KONWERTAZY ANGIOTENSYNY (ACE) W HYDROLIZATACH BIAŁEK SERWATKOWYCH UZYSKANYCH Z ZASTOSOWANIEM PROTEAZY SERYNOWEJ IZOLOWANEJ Z DYNI FIGOLISTNEJ (CUCURBITA FICIFOLIA)
-
Joanna Barłowska, Anna Wójcik-Saganek, Zygmunt Litwińczuk, Aneta Brodziak, Anna Teter, Monika Kędzierska-Matysek WARTOŚĆ ODŻYWCZA I PRZYDATNOŚĆ TECHNOLOGICZNA MLEKA Z GOSPODARSTW EKOLOGICZNYCH I KONWENCJONALNYCH
-
Anna Teter, Monika Kędzierska-Matysek, Joanna Barłowska, Jolanta Król, Aneta Brodziak WARTOŚĆ ODŻYWCZA I WŁAŚCIWOŚCI KOAGULUJĄCE MLEKA KRÓW RAS LOKALNYCH Z UWZGLĘDNIENIEM WYBRANYCH MAKRO- I MIKROELEMENTÓW ORAZ PIERWIASTKÓW ŚLADOWYCH
-
Anna Teter, Joanna Barłowska, Mariusz Florek, Monika Kędzierska-Matysek, Jolanta Król, Aneta Brodziak, Zygmunt Litwińczuk WŁAŚCIWOŚCI KOAGULUJĄCE MLEKA KRÓW POLSKICH RAS LOKALNYCH I HOLSZTYŃSKO-FRYZYJSKIEJ
-
Anna Wolanciuk, Joanna Barłowska, Aneta Brodziak, Barbara Topyła WPŁYW FAZY LAKTACJI I SEZONU PRODUKCJI NA STAN DYSPERSJI TŁUSZCZU W MLEKU KRÓW RÓŻNYCH RAS
-
Jolanta Król, Aneta Brodziak, Witold Chabuz, Zygmunt Litwińczuk, Joanna Barłowska WPŁYW SYSTEMU ŻYWIENIA I SEZONU PRODUKCJI NA ZAWARTOŚĆ FRAKCJI BIAŁKOWEJ W MLEKU
-
Jolanta Król, Agnieszka Wawryniuk, Aneta Brodziak, Joanna Barłowska, Beata Kuczyńska WPŁYW WYBRANYCH CZYNNIKÓW NA ZAWARTOŚĆ WITAMIN ROZPUSZCZALNYCH W TŁUSZCZACH I MAKROELEMENTÓW W SUROWYM MLEKU OD KRÓW RASY HOLSTEIN-FRIESIAN I SIMMENTAL ORAZ W SERZE KWASOWYM (TWAROŻKU)
-
Jolanta Król, Aneta Brodziak, Agnieszka Zaborska, Zygmunt Litwińczuk ZAWARTOŚĆ BIAŁEK SERWATKOWYCH I WITAMIN LIPOFILNYCH W MLEKU CZTERECH RAS I KRÓW UTRZYMYWANYCH W INTENSYWNYM SYSTEMIE PRODUKCJI
-
Joanna Barłowska, Aneta Brodziak, Jolanta Król, Monika Kędzierska-Matysek, Zygmunt Litwińczuk ZAWARTOŚĆ KAZEINY W MLEKU KROWIM Z REGIONU WSCHODNIEJ POLSKI I JEJ ZMIANY W OKRESIE 5 LAT
-
Dorota Cais-Sokolińska, Dorota Walkowiak-Tomczak BADANIA PERCEPCJI KONSUMENTÓW, WARTOŚCI ODŻYWCZYCH I FUNKCJONALNYCH JOGURTU Z RESTRUKTURYZOWANYM SOKIEM Z CZARNEGO BZU
-
Dorota Cais-Sokolińska, Dorota Walkowiak-Tomczak, Magdalena Rudzińska FOTOSENSYBILIZACYJNE UTLENIANIE CHOLESTEROLU I ZMIENIONY POZIOM OKSYSTEROLI W ŚMIETANIE: SKUTKI DODATKU OGÓRKÓW KISZONYCH
-
Hatice Baygut, Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bielska, Joanna Teichert KINETYKA FERMENTACJI, WŁAŚCIWOŚCI MIKROBIOLOGICZNE I FIZYCZNE SFERMENTOWANEGO NAPOJU SOJOWEGO Z PROSZKIEM ACAI
-
Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bielska, Magdalena Rudzińska, Anna Grygier TERMODYNAMIKA WODY I UTLENIANIE LIPIDÓW W PRZECHOWYWANYM MAŚLE SERWATKOWYM
-
Paulina Bielska, Dorota Cais-Sokolińska, Joanna Teichert, Jakub Biegalski, Łukasz Kaczyński, Sylwia Chudy WPŁYW DODATKU MIODU SPADZIOWEGO NA AKTYWNOŚĆ I WODOCHŁONNOŚĆ KEFIRU W KONTEKŚCIE JEGO AKCEPTOWALNOŚCI SENSORYCZNEJ
-
Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bielska, Joanna Teichert, Jakub Biegalski, Ashli Yiğit, Sylwia Chudy WPŁYW KONSYSTENCJI I BARWY SERA SAŁATKOWEGO KOZIEGO NA REAKCJE EMOCJONALNE KONSUMENTÓW W PORÓWNANIU DO SERÓW Z MLEKA KROWIEGO I SERA FETA
-
Jakub Kiepś, Radosław Dembczyński AKTUALNE TRENDY W PRODUKCJI PREPARATÓW PROBIOTYCZNYCH
-
Bartosz Hornik, Jakub Czarny, Justyna Staninska-Pięta, Łukasz Wolko, Paweł Cyplik, Agnieszka Piotrowska-Cyplik MIKROBIOTA SUROWEGO MLEKA Z GOSPODARSTW NISKOTOWAROWYCH CHARAKTERYSTYKA METODĄ ANALIZY NGS
-
Agnieszka Olejnik-Schmidt, Bernadeta Pietrzak, Iwona Kawacka, Klaudia Malak, Weronika Wawrzyniak, Marcin Schmidt PROSTA METODA OCENY RÓŻNORODNOŚCI I DYNAMIKI SPOŁECZNOŚCI DROBNOUSTROJÓW: PORÓWNANIE FAGÓW MLECZNYCH POCHODZĄCYCH Z FERMENTACJI PRZEMYSŁOWEJ I SPONTANICZNEJ
-
Anna Sadowska-Rociek, Magdalena Surma, Konrad Stanaszek ANALIZA ZAWARTOŚCI WIELOPIERŚCIENIOWYCH WĘGLOWODORÓW AROMATYCZNYCH W SERACH WĘDZONYCH
-
Katarzyna Turek, Gohar Khachatryan, Karen Khachatryan, Magdalena Krystyjan INNOWACYJNA METODA PRODUKCJI JOGURTU WZBOGACANEGO NANOKAPSUŁKAMI OLEJU Z ORZECHÓW WŁOSKICH I JEGO WŁAŚCIWOŚCI FUNKCJONALNE W ODNIESIENIU DO JOGURTÓW KONWENCJONALNYCH
-
Magdalena Gajewska, Katarzyna Skrzypiec, Krzysztof Jóźwiakowski, Zbigniew Mucha, Włodzimierz Wójcik, Agnieszka Karczmarczyk, Piotr Bugajski KINETYKA USUWANIA ZANIECZYSZCZEŃ W OCZYSZCZALNIACH HYDROFITOWYCH Z PIONOWYM I POZIOMYM PRZEPŁYWEM W KLIMACIE UMIARKOWANYM
-
Adam Radkowski KONCENTRACJA SKŁADNIKÓW BIOAKTYWNYCH W MLEKU KRÓW SIMENTALSKICH W ZALEŻNOŚCI OD SYSTEMU ŻYWIENIA
-
Magda Filipczak-Fiutak, Agnieszka Pluta-Kubica, Jacek Domagała, Iwona Duda, Władysław Migdał WARTOŚĆ ODŻYWCZA I OCENA ORGANOLEPTYCZNA TRADYCYJNIE WĘDZONYCH SERÓW Z MLEKA KOZIEGO, OWCZEGO I KROWIEGO
-
Dorota Najgebauer-Lejko, Agnieszka Pluta-Kubica, Jacek Domagała, Katarzyna Turek, Iwona Duda, Jozef Golian WPŁYW DODATKU CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO NA SKŁAD CHEMICZNY, JAKOŚĆ MIKROBIOLOGICZNĄ, ZDOLNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCĄ I STOPIEŃ PROTEOLIZY W MIĘKKICH SERACH PODPUSZCZKOWYCH PRODUKOWANYCH Z MLEKA KRÓW RASY POLSKIEJ CZERWONEJ I POLSKIEJ HOLSZTYŃSKO-FRYZYJSKIEJ
-
Karolina Jóźwiakowska, Piotr Bugajski WPŁYW TEMPERATURY ZŁOŻA NA NIEZAWODNOŚĆ DZIAŁANIA HYBRYDOWEJ HYDROFITOWEJ OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW W POŁUDNIOWO-ZACHODNIEJ POLSCE – STUDIUM PRZYPADKU
-
Agnieszka Operacz, Krzysztof Jóźwiakowski, Joanna Rodziewicz, Wojciech Janczukowicz, Piotr Bugajski WPŁYW WARUNKÓW KLIMATYCZNYCH NA STĘŻENIA ZANIECZYSZCZEŃ W ŚCIEKACH ODPŁYWAJĄCYCH Z JEDNOSTOPNIOWEJ OCZYSZCZALNI HYDROFITOWEJ: STUDIUM PRZYPADKU
-
Dorota Najgebauer-Lejko, Magdalena Witek, Daniel Żmudziński, Anna Ptaszek ZMIANY LEPKOŚCI, CECH TEKSTURY I STATUSU WODY W ŻELACH JOGURTOWYCH POD WPŁYWEM SUPLEMENTACJI HERBATĄ ZIELONĄ ORAZ PU-ERH
-
Anna Iwaniak, Piotr Minkiewicz, Małgorzata Darewicz BAZA DANYCH SEKWENCJI BIAŁEK I BIOAKTYWNYCH PEPTYDÓW BIOPEP-UWM
-
Joanna Gajewska, Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska GENOMOWA CHARAKTERYSTYKA PATOGENICZNOŚCI SZCZEPÓW STAPHYLOCOCCUS AUREUS WYIZOLOWANYCH Z ŁAŃCUCHA PRODUKCJI SERÓW
-
Justyna Tarapata, Adriana Łobacz, Justyna Żulewska WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE ŻELI Z MLEKA ODTŁUSZCZONEGO OTRZYMANYCH W WYNIKU KOAGULACJI KWASOWO-PODPUSZCZKOWEJ: WPŁYW TEMPERATURY INKUBACJI PRZY STAŁYM POZIOMIE INOKULUM
-
Katarzyna Kiełczewska, Aneta Dąbrowska, Marika Bielecka, Bogdan Dec, Maria Baranowska, Justyna Ziajka, Justyna Żulewska, Yang Zhennai PREPARATY BIAŁKOWE JAKO SKŁADNIKI WZBOGACAJĄCE MLECZNE NAPOJE NIEFERMENTOWANE
-
Marika Magdalena Bielecka, Justyna Ziajka, Bogusław Staniewski, Hanna Nowak STABILNOŚĆ OKSYDACYJNA I WSKAŹNIKI ZDROWOTNE MIESZANEK BEZWODNEGO TŁUSZCZU MLEKOWEGO I OLEJÓW ROŚLINNYCH
-
Agnieszka Jankowska, Katarzyna Kiełczewska, Maria Wachowska, Aneta Dąbrowska, Krzysztof Siemianowski, Elżbieta Haponiuk, Katarzyna Stasiewicz WPŁYW WYSOKIEGO CIŚNIENIA NA WŁAŚCIWOŚCI JOGURTU WYPRODUKOWANEGO Z MLEKA KOZIEGO
-
Bogusław Staniewski, Dorota Ogrodowska, Katarzyna Staniewska, Jarosław Kowalik WPŁYW SKŁADU TRIACYLOGLICEROLI I KWASÓW TŁUSZCZOWYCH NA WŁAŚCIWOŚCI REOLOGICZNE MASŁA
-
Justyna Żulewska, Adriana Łobacz, Ireneusz Białobrzewski, Adam Grochowina, Anna Kamińska WPŁYW ZRÓWNOWAŻONEGO MATERIAŁU OPAKOWANIOWEGO I WARUNKÓW PAKOWANIA NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE, MIKROBIOLOGICZNE I SENSORYCZNE SERÓW
-
Arpit Chawla, Adriana Łobacz, Justyna Tarapata, Justyna Żulewska ZASTOSOWANIE ŚWIATŁA UV JAKO ŚRODKA DO DEZYNFEKCJI W PRZEMYŚLE MLECZARSKIM
-
Anna Danielewicz, Jakub Morze, Katarzyna Staniewska, Aneta Dąbrowska, Tomasz Sawicki, Zhennai Yang, Maria Baranowska, Małgorzata Darewicz, Justyna Żulewska, Bogusław Staniewski, Katarzyna Przybyłowicz ZWIĄZEK POMIĘDZY SPOŻYCIEM FERMENTOWANYCH PRODUKTÓW MLECZNYCH A JAKOŚCIĄ DIETY I PRZEKONANIAMI ZDROWOTNYMI W BADANIU PRZEPROWADZONYM NA REPREZENTATYWNEJ PRÓBIE POLSKIEJ POPULACJI