Układy dyspersyjne w przemyśle mleczarskim – otrzymywanie i ocena
Najprostszą definicję układu dyspersyjnego można znaleźć w słowniku języka polskiego i według tego źródła jest to „układ fizycznie niejednorodny, składający się z fazy rozpraszającej i znajdującej się w niej w postaci drobnych cząstek fazy rozproszonej” [15]. W każdym układzie dyspersyjnym znajdują się dwie fazy: faza ciągła i faza rozproszona. Fazą ciągłą może być substancja będąca płynem, gazem i ciałem stałym. W każdej z wymienionych substancji będących fazą ciągłą mogą być rozproszone gazy, ciecze i ciała stałe, tworząc układ koloidalny. Wielkość cząstek rozproszonych w fazie ciągłej mieści się w granicach od 1 nm do 15 μm. W zależności od charakteru fazy ciągłej i fazy rozproszonej układy dyspersyjne mają różną nazwę...(więcej)