Analiza zafałszowań żywności jest ważnym elementem poprawy bezpieczeństwa zdrowotnego. Zarówno przypadkowe, jak i celowe fałszowanie żywności, może powodować poważne konsekwencje zdrowotne dla człowieka i może być uznane za zagrożenie dla zdrowia....(więcej)
Globalny rynek laktoferyny wołowej (LF lactoferrin, bLF bovine lactoferrin) został wyceniony na 659,0 mln USD w 2023 roku, a przewiduje się, że wzrośnie z 669,9 mln USD w 2024 r. do 969,9 mln USD do 2032 r., wykazując w latach 2024-2032 średni roczny wskaźnik wzrostu na poziomie 4,7% (www.fortunebusinessinsight.com). Główny udział w rynku LF w roku 2023 stanowiły produkty mlekozastępcze dla niemowląt (około 48%), a na drugim miejscu były suplementy diety zawierające LF (około 40%). Znaczne ożywienie zainteresowaniem LF widoczne było podczas pandemii COVID-19, z uwagi na przebieg infekcji wywołanej przez koronawirus SARS-CoV-2, w tym szczególnie gwałtownej reakcji immunologicznej zwanej „burzą cytokinową”...(więcej)
Enzymy lipolityczne w technologii mleczarskiej wykorzystywane są w modyfikacjach bezwodnego tłuszczu mlecznego, lipolizie masła i śmietanki oraz w serowarstwie. W szczególności lipazy wykorzystywane są w produkcji serów typu włoskiego, których charakterystyczne walory smakowo-zapachowe powstają przede wszystkim w wyniku przemian degradacyjnych tłuszczu. Niemniej procesy lipolityczne zachodzą we wszystkich typach serów podczas ich dojrzewania. Źródłem enzymów lipolitycznych w serach jest zarówno sam surowiec, jak i preparaty koagulujące, kultury starterowe oraz niestarterowe bakterie kwasu mlekowego i ewentualnie egzogenne preparaty lipolityczne...(więcej)
Mleko i produkty mleczne odgrywają ważną rolę w diecie konsumentów z uwagi na cenne właściwości odżywcze. Rynek mleczarski stale ewoluuje oraz podlega innowacjom, dążąc do wytworzenia produktów o wysokich standardach jakościowych, podwyższonych właściwościach prozdrowotnych oraz gwarantowanym bezpieczeństwie [28]. Na przestrzeni ostatnich lat badania naukowe w odniesieniu do produktów mlecznych dotyczyły różnych aspektów, w tym analizy wpływu dodawania składników funkcjonalnych, określenia parametrów przetwarzania i przechowywania, testowania aplikacyjności nowych technologii produkcji oraz stosowania różnych opakowań...(więcej)
Historia sera jest niemalże tak antyczna jak historia człowieka. Od powstania pierwszych serów, do dzisiejszego dnia podejmowane są starania, by produkować ser smaczniejszy, bardziej trwały, o wyższej jakości i wydajności, ale też tańszy i szybszy w produkcji. Z czasem do produktów produkowanych masowo przylgnęło określenie niskiej jakości, chęci wytworzenia pożywienia jak najniższym kosztem, bez uwagi na zdrowie i dobrostan konsumenta. Z tego powodu część kupujących poszukuje powrotu do tradycji, gdzie, jak panuje powszechne przekonanie, znajduje się Złoty Graal jakości produktu. Jednak czym jest ta legendarna tradycja? Który okres w dziejach serowarstwa stanowi czas tradycyjnej produkcji sera i kiedy się on kończy?...(więcej)