Zastosowanie metody PCR do wykrywania zafałszowań mleka i produktów z mleka koziego wytwarzanych w produkcji fermerskiej

Analiza zafałszowań żywności jest ważnym elementem poprawy bezpieczeństwa zdrowotnego. Zarówno przypadkowe, jak i celowe fałszowanie żywności, może powodować poważne konsekwencje zdrowotne dla człowieka i może być uznane za zagrożenie dla zdrowia....(więcej)

Laktoferyna – technologia, analiza, aktywność biologiczna

Globalny rynek laktoferyny wołowej (LF lactoferrin, bLF bovine lactoferrin) został wyceniony na 659,0 mln USD w 2023 roku, a przewiduje się, że wzrośnie z 669,9 mln USD w 2024 r. do 969,9 mln USD do 2032 r., wykazując w latach 2024-2032 średni roczny wskaźnik wzrostu na poziomie 4,7% (www.fortunebusinessinsight.com). Główny udział w rynku LF w roku 2023 stanowiły produkty mlekozastępcze dla niemowląt (około 48%), a na drugim miejscu były suplementy diety zawierające LF (około 40%). Znaczne ożywienie zainteresowaniem LF widoczne było podczas pandemii COVID-19, z uwagi na przebieg infekcji wywołanej przez koronawirus SARS-CoV-2, w tym szczególnie gwałtownej reakcji immunologicznej zwanej „burzą cytokinową”...(więcej)

Lipazy w przemyśle mleczarskim

Enzymy lipolityczne w technologii mleczarskiej wykorzystywane są w modyfikacjach bezwodnego tłuszczu mlecznego, lipolizie masła i śmietanki oraz w serowarstwie. W szczególności lipazy wykorzystywane są w produkcji serów typu włoskiego, których charakterystyczne walory smakowo-zapachowe powstają przede wszystkim w wyniku przemian degradacyjnych tłuszczu. Niemniej procesy lipolityczne zachodzą we wszystkich typach serów podczas ich dojrzewania. Źródłem enzymów lipolitycznych w serach jest zarówno sam surowiec, jak i preparaty koagulujące, kultury starterowe oraz niestarterowe bakterie kwasu mlekowego i ewentualnie egzogenne preparaty lipolityczne...(więcej)

Badania sensoryczne i konsumenckie w ocenie jakości mleka spożywczego i jego przetworów

Mleko i produkty mleczne odgrywają ważną rolę w diecie konsumentów z uwagi na cenne właściwości odżywcze. Rynek mleczarski stale ewoluuje oraz podlega innowacjom, dążąc do wytworzenia produktów o wysokich standardach jakościowych, podwyższonych właściwościach prozdrowotnych oraz gwarantowanym bezpieczeństwie [28]. Na przestrzeni ostatnich lat badania naukowe w odniesieniu do produktów mlecznych dotyczyły różnych aspektów, w tym analizy wpływu dodawania składników funkcjonalnych, określenia parametrów przetwarzania i przechowywania, testowania aplikacyjności nowych technologii produkcji oraz stosowania różnych opakowań...(więcej)

Ser - tradycja i nowoczesność

Historia sera jest niemalże tak antyczna jak historia człowieka. Od powstania pierwszych serów, do dzisiejszego dnia podejmowane są starania, by produkować ser smaczniejszy, bardziej trwały, o wyższej jakości i wydajności, ale też tańszy i szybszy w produkcji. Z czasem do produktów produkowanych masowo przylgnęło określenie niskiej jakości, chęci wytworzenia pożywienia jak najniższym kosztem, bez uwagi na zdrowie i dobrostan konsumenta. Z tego powodu część kupujących poszukuje powrotu do tradycji, gdzie, jak panuje powszechne przekonanie, znajduje się Złoty Graal jakości produktu. Jednak czym jest ta legendarna tradycja? Który okres w dziejach serowarstwa stanowi czas tradycyjnej produkcji sera i kiedy się on kończy?...(więcej)