Czy produkty mleczarskie mogą chronić przed rakiem?

W odniesieniu do produktów mleczarskich, dowody na występowanie współzależności między ich spożyciem a ryzykiem zachorowania na raka są liczne i sugerują ich neutralny lub ochronny wpływ na rozwój choroby nowotworowej. Według ekspertów WCRF/AICR [12], prawdopodobnie spożycie różnych produktów mleczarskich, w tym mleka i serów, oraz spożycie wapnia z żywności lub wapnia pochodzącego z suplementów diety obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego, a zwłaszcza raka okrężnicy...(więcej)

Wpływ produktów mlecznych na funkcjonowanie układu odpornościowego

Produkty mleczne odgrywają istotną rolę w diecie człowieka, dostarczając nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale także substancji bioaktywnych, które mogą wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególnie fermentowane produkty mleczne zawierają probiotyki, prebiotyki oraz bioaktywne peptydy, które mogą modulować odpowiedź immunologiczną. Układ odpornościowy odgrywa kluczową rolę w ochronie organizmu przed infekcjami oraz chorobami przewlekłymi [4]. Jest to skomplikowany system składający się z mechanizmów wrodzonych i nabytych, które współdziałają w celu zapewnienia skutecznej ochrony przed patogenami [4, 11]. Odpowiednie funkcjonowanie układu immunologicznego zależy od wielu czynników, w tym uwarunkowań genetycznych, stylu życia oraz diety...(więcej)

Oczekiwania i postawy konsumentów wobec fermentowanych produktów mlecznych – potencjał i możliwości ich prozdrowotnego oddziaływania na organizm człowieka

Współczesne dokonania w zakresie badań żywieniowych oraz edukacji żywieniowej stanowią podstawę rozwiązań dla wielu zdrowotnych problemów, umożliwiając jednostkom funkcjonowanie w pełni zdrowia oraz przy niskim ryzyku zapadalności na choroby metaboliczne, co w konsekwencji przekłada się na jakość życia. Długoterminowa poprawa nawyków żywieniowych wymaga unowocześniania podejścia wykorzystującego możliwości jakie dają badania epidemiologiczne, realizowane dzięki postępowi, m.in. w genomice, metabolomice i proteomice oraz dzięki badaniom nad ludzkim mikrobiomem...(więcej)

Wartość odżywcza wybranych typów kozich serów twarogowych

Szeroka gama dostępnych na rynku przetworów mlecznych stanowi wyzwanie dla konsumentów dokonujących codziennych wyborów żywieniowych. Produkty te charakteryzuje bardzo wysoka wartość odżywcza, dostarczają organizmowi składników budulcowych oraz regulujących. Przetwory mleczne wytwarzane są nie tylko na bazie mleka krowiego, ale też innych ssaków charakterystycznych dla regionu geograficznego – kóz, owiec, wielbłądów, klaczy, bawołów i in. Mleka te oraz otrzymywane z nich sery, jogurty, kefiry itp. mają zróżnicowaną wartość żywieniową i proporcje poszczególnych składników odżywczych [1, 4]....(więcej)

Postbiotyki – doskonałe narzędzie do promowania zdrowia. Część 2

Postbiotyki są unikalnym śladem mikrobiologicznym pozostawianym w wielu produktach fermentowanych, w tym w fermentowanych produktach mlecznych przez szereg gatunków bakterii i grzybów. Najlepiej przebadanym źródłem postbiotyków są bakterie z rodzajów Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus oraz drożdze Saccharomyces. W ostatnich latach pod kątem działania postbiotycznego intensywnie badane są też bakterie Faecalibacterium, Akkermansia muciniphila oraz Eubacterium hallii. Rolę terapeutyczną postbiotyków dostrzegł przemysł farmaceutyczny, który wprowadził już do obrotu handlowego szereg postbiotycznych preparatów...(więcej)