Jest nam niezmiernie miło poinformować, że będziemy obecni na XXXIV Forum Ekonomicznym w Karpaczu.
Pawilon Polskiej Nauki, który w tak szerokim zakresie funkcjonuje po raz pierwszy, będzie przestrzenią inspiracji, spotkań i wspólnych pomysłów na to jak wzmacniać współpracę polskich naukowców z biznesem - podkreśla minister Marcin Kulasek.
Odwiedzający będą mieli okazję poznać m.in. projekty z zakresu cyfrowej medycyny, innowacje dla sektora mleczarskiego czy proaktywnej edukacji w stronę przedsiębiorczości.
Partnerzy Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego – konsorcja uczelni i instytuty badawcze – zaprezentują w Pawilonie Polskiej Nauki projekty będące efektem wspólnych badań. To dorobek, który znajduje praktyczne zastosowanie w gospodarce i wpływa na poprawę jakości życia.
Jednym z wystawców będzie Sieć uczelni przyrodniczych SUP-RIM. W ramach naszego projektu opracowane zostały m.in. technologie produkcji wysokobiałkowych produktów mleczarskich i mleka dla niemowląt. W Karpaczu będzie można nie tylko zobaczyć procesy ich wytwarzania, lecz także spróbować efektów badań – na przykład wysokobiałkowych lodów bez cukru.
To dla Nas duży zaszczyt i wyróżnienie.
Miło nam poinformować, że dołączyliśmy do trasy „Lato z Radiem i Telewizją Polską” - Ruszamy w Polskę!
Naszych wspaniałych naukowców z projektu Sieć Uczelni Przyrodniczych - Rozwój Innowacyjnego Mleczarstwa spotkacie na trasie piknikach Lata z Radiem!
Tutaj będziemy:
ELBLĄG 12 lipca:
Plac przy Katedrze w Elblągu
STADION ŚLĄSKI 19 lipca:
Superauto.pl Stadion Śląski przy bramie nr 4
GIŻYCKO 26 lipca:
Port Ekomarina
PODDĘBICE 2 sierpnia:
Teren koncertowy obok Term Poddębice
LUBLIN 9 sierpnia:
Błonia pod Zamkiem Lubelskim
MROZY 16 sierpnia:
Park im. Jana Starosty
TARNÓW 23 sierpnia:
Centrum Wypoczynku i Rekreacji Kantoria
GRUDZIĄDZ 30 sierpnia:
Błonia Nadwiślańskie
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie pełne wiedzy i smaku!
Jeśli interesuje Cię świat lodów, produktów mlecznych i zdrowego odżywiania – nie może Cię zabraknąć!
Start: Poniedziałek 19.05.2025 r.
godz. 9:30 -11.30
W programie:
"Lody bez tajemnic" – dowiedz się, jak powstają najlepsze lody i co kryje się za ich jakością!
Moda na produkty wysokobiałkowe – sprawdź, czy mleko wpisuje się w nowoczesne trendy żywieniowe.
Mleczne pytania, dietetyczne odpowiedzi – praktyczne wskazówki od dietetyka.
Spotkaj się z ekspertami z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
To idealna okazja, by połączyć naukę z pasją do dobrego smaku!
Szczegółowy program wydarzenia:
- Lody bez tajemnic. Cz.1. Porcja lodowej wiedzy (dr hab. inż. Dorota Najgebauer-Lejko, prof. URK)
- Lody bez tajemnic. Cz.2. Od pomysłu do pucharka (dr hab. inż. Marek Sady, prof. URK)
- Moda na produkty wysokobiałkowe. Czy białka mleka i wyroby mleczarskie się w nią wpisują? (dr inż. Marek Szołtysik - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- Mleczne pytania, dietetyczne odpowiedzi (mgr Maria Przyborowska-Sapek)
Dodatkowe informacje:
- Po wystąpieniach Ekspertów będzie tradycyjnie krótka sesja Q&A
Jak dołączyć do wydarzenia?
Wystarczy kliknąć w link do spotkania (tutaj)

Zarezerwuj czas! Będzie merytorycznie i smacznie!
Część 2 - "Poniedziałek w mlecznym stylu" - 10 lutego 2025 r, o godzinie 9.30

W programie:
Czy zmiany klimatyczne zagrażają krowie? - prof. dr hab. inż. Zygmunt M. Kowalski
Sekrety furcelleranu, czyli o tym, co potrafi "zielony budowniczy" w świecie produktów spożywczych – Prof. dr hab. inż. Ewelina Jamróz
Mleczne sekrety w kuchni: Pomysły na wyjątkowe dania obiadowe – mgr inż. Tomasz Dera
Jak dołączyć do wydarzenia? Kliknij link i dołącz do spotkania. Zarezerwuj czas! Będzie merytorycznie i smacznie!