Sieć badawcza SUP-RIM zaprasza na III Konferencję Naukowo-Branżową pt: „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy”.
Konferencja odbędzie się 19 listopada 2025 r. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 166.
W ramach konferencji podsumujemy kolejny rok projektu SUPRIM i nasze działania wspierające polski sektor mleczarski!
W piątek, 19 września 2025 r. o godz. 7:35, na antenie TVP2 w programie „Pytanie na Śniadanie” wystąpi prof. dr hab. Bartosz Sołowiej – Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą oraz Kierownik Zakładu Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej. Towarzyszyć mu będzie Grzegorz Łapanowski – szef kuchni i prowadzący program „Jedzenie ma znaczenie”, który łączy świat nauki i praktyki – pokazując, jak badania naukowe przekładają się na codzienne wybory żywieniowe konsumentów.
W jutrzejszym wydaniu nie zabraknie także rozmowy o innowacyjnych produktach mleczarskich, takich jak „szampan serwatkowy”, twaróg z izolatem białka serwatkowego czy „ketolada mleczna”.
Zapraszamy do oglądania – już jutro o 7:35 na antenie TVP2!
Serdecznie zapraszamy na XI Małopolskie Targi Żywności "ZASMAKUJ Z URK" połączone z XXVII Małopolską Giełdą Agroturystyczną, gdzie spotkacie również przedstawicieli SUP-RIMu.
W najbliższy weekend - 20–21 września 2025 r. - spotkacie nas przed zabytkowym Dworkiem URK przy ul. Balickiej 253 w Krakowie. Nasze stoisko szykuje dla Was mnóstwo niespodzianek - nie zabraknie także bezpłatnego poczęstunku.
Na naszych gości czekają:
- pokazy kulinarne
- bezpłatne porady dietetyczne
- stoiska z regionalnymi produktami
- atrakcje dla całych rodzin i zabawa na świeżym powietrzu!
XI Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” i XXVII Małopolska Giełda Agroturystyczna to idealna okazja, żeby poznać lokalne smaki i pomysły na wypoczynek blisko natury.
Wstęp wolny – zapraszamy całe rodziny!
Data: 20–21 września 2025 r., sobota godz. 10-16, niedziela godz. 10-13.
Miejsce wydarzenia: Kampus Uniwersytetu Rolniczego przy ul. Balickiej 253 w Krakowie
Organizator: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Patronat honorowy:
Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stefan Krajewski
Wojewoda Małopolski – Krzysztof Jan Klęczar
Marszałek Województwa Małopolskiego – Łukasz Smółka
Prezydent Miasta Krakowa – Aleksander Miszalski
ŚWIĘTUJEMY 10 LAT!
SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA JUBILEUSZOWĄ EDYCJĘ OGÓLNOPOLSKIEGO ŚWIĘTA SERA!
NA UCZESTNIKÓW WYDARZENIA CZEKAJĄ:
- najlepsze sery, twarogi i specjały do serów z całej Polski,
- wyjątkowa atmosfera i spotkania z pasjonatami serowarstwa,
- strefy edukacyjne dla wszystkich, niezależnie od wieku,
- gotowanie na żywo oczywiście NA SEROWO i nie tylko,
- konkursy z nagrodami dla publiczności i niespodzianki jubileuszowe,
- wspólne świętowanie dekady dzielenia się pasją do serów.
Festiwal, jak co roku, odbędzie się w Kortowie – miasteczku studenckim Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – uznanym za najpiękniejszy kampus akademicki w Polsce i jeden z najpiękniejszych w Europie. W tym roku zapraszamy Państwa w dniach 13-14 września.
ORGANIZATORAMI INICJATYWY SĄ: Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji KORTOSFERA UWM w Olsztynie.
PROJEKT OBJĘTY JEST PATRONATEM Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego Marcina Kulaska, Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Prezydenta Miasta Olsztyna Roberta Szewczyka, a także JM Rektora dr. hab. Jerzego Przyborowskiego, prof. UWM.
W TRAKCIE TRWANIA FESTIWALU PRZEPROWADZONY ZOSTANIE KONKURS Z UDZIAŁEM KONSUMENTÓW, którzy głosują na SEROWEGO KRÓLA oraz TWAROGOWEGO KRÓLA. W drugim konkursie wystawcy ubiegają się o wyróżnienie statuetką Rektora UWM w Olsztynie – HIT TWAROGOWY oraz HIT SEROWY.
Zostaną również przydzielone trzy puchary: MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO, PREZYDENTA OLSZTYNA oraz PREZESA KRAJOWEGO STOWARZYSZENIA MLECZARZY.
RAMOWY PROGRAM WYDARZENIA:
SOBOTA, 13 września 2025, 10.00 – 18.00
- DEGUSTACJA SERÓW I TWAROGÓW na stoiskach producentów
- oficjalne otwarcie 10. OGÓLNOPOLSKIEGO ŚWIĘTA SERA (11.00)
- SEROWY KRÓL I TWAROGOWY KRÓL konkurs konsumentów
- konkursy TEMATYCZNE z nagrodami DLA PUBLICZNOŚCI
- W SAMO POŁUDNIE… BIJEMY SEROWY REKORD w rozciąganiu sera mozzarella (12.00)
- SER NA OKRĄGŁO – W KUCHNI I GASTRONOMII pokazy i degustacja (14.00)
- SPACERKIEM PO HALI TECHNOLOGICZNEJ (15.00)
- LABORATORIUM SERA I TWAROGU pokazy technologiczno-laboratoryjne
- ULICZKA SEROMANIAKÓW animacje, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci
- NAUKA BEZ TAJEMNIC - Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji KORTOSFERA UWM w Olsztynie
NIEDZIELA, 14 WRZEŚNIA 2025, 10.00 – 16.00
- DEGUSTACJA SERÓW I TWAROGÓW na stoiskach producentów
- SEROWY KRÓL I TWAROGOWY KRÓL konkurs konsumentów
- ŚNIADANIOWE IMPRESJE degustacja zorganizowana przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie (11.00)
- KONKURSY TEMATYCZNE z nagrodami dla publiczności
- SPACERKIEM PO HALI TECHNOLOGICZNEJ (12.00)
- PRZEZ DZIURKĘ SERA DO KUCHNI pokazy kulinarne i degustacja
- LABORATORIUM SERA I TWAROGU pokazy technologiczno-laboratoryjne
- ULICZKA SEROMANIAKÓW animacje, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci
- NAUKA BEZ TAJEMNIC - Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji KORTOSFERA UWM w Olsztynie
- OFICJALNE ZAKOŃCZENIE FESTIWALU rozstrzygnięcie konkursu konsumentów na najlepszy ser i twaróg, wręczenie pucharów i statuetek (15.00)
PATRONAT MEDIALNY:
Forum Mleczarskie, Polska Rolna. Nowy Przegląd Mleczarski, Przegląd Mleczarski, Radio UWM FM, Wiadomości Uniwersyteckie
Dołączcie do nas i poczujcie wyjątkowy smak jubileuszu!
13–14 września 2025 r., UWM w Olsztynie, ul. Dybowskiego 11
WSTĘP NA WYDARZENIE JEST BEZPŁATNY.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ.