Czy tylko mleko z miodem?

Połączenie mleka i miodu to doskonały napój, po który sięgamy w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, czy w trudnościach z zasypianiem. Jednak, czy tylko mleko z miodem? Miód jest naturalnym produktem zawierającym głównie fruktozę i glukozę. W skład miodu wchodzą także takie związki bioaktywne jak: flawonoidy, związki fenolowe, pochodne karotenoidowe, kwasy organiczne, produkty reakcji Maillarda, kwas askorbinowy oraz inne komponenty o działaniu przeciwutleniającym [3, 6]. Właściwości miodu uwarunkowane są jego rodzajem i wynikają z odmiennego składu chemicznego. Wyróżnić możemy miody kwiatowe i spadziowe. I tak na przykład miód lipowy działa przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo, zmniejsza stany zapalne, miód akacjowy stosuje się w odżywianiu i regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku, zalecany jest przy problemach związanych z trawieniem, zapaleniach żołądka, a miód gryczany stosowany jest w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego...(więcej)