Żywieniowe znaczenie koncentratu białek serwatkowych (WPC 80) w terapii niedożywienia, sarkopenii i zespołu kruchości wśród osób starszych

Osoby starsze to subpopulacja, która ze względu na zmiany inwolucyjne zachodzące z wiekiem, w obrębie różnych narządów i układów, wymaga specyficznych potrzeb żywieniowych [16]. Zmiany te szczególnie dotyczą układu pokarmowego, w tym również w zakresie odczuwania smaku czy zdolności połykania, ale także układu mięśniowego i składu ciała. Nie bez znaczenia pozostają zmiany w układzie nerwowym, prowadzące do zmian neuropsychicznych, takich jak zaburzenia funkcji poznawczych, otępienie, depresja i choroba Alzheimera. Ponadto w wieku starszym dochodzi do obniżenia statusu socjo-ekonomicznego...(więcej)

Produkty mleczne - sprzymierzeniec w walce z chorobami wieku podeszłego?

Mleko i produkty wytworzone z mleka (takie jak na przykład jogurty, kefiry lub twarogi) są dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych w diecie. Korzystny wpływ produktów tej grupy jest istotny szczególnie w okresie dzieciństwa, podczas którego dochodzi do znacznego wzrostu masy kości. Badania naukowe wskazują jednak, że spożycie produktów mlecznych może przynosić korzyści zdrowotne wśród osób w każdym wieku [6]. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca obecnie osobom starszym spożywanie około trzech dużych szklanek mleka lub jego przetworów każdego dnia, szczególnie w postaci produktów fermentowanych, takich jak kefir, jogurt, maślanka lub zsiadłe mleko...(więcej)

Znaczenie mlecznych produktów fermentowanych w kształtowaniu mikrobioty jelitowej i zdrowia osób w podeszłym wieku

Mikrobiota jelitowa to zbiór mikroorganizmów, głównie bakterii, ale także grzybów, wirusów i archeonów, zasiedlających dolny odcinek przewodu pokarmowego. W stanie równowagi fizjologicznej (eubioza), komensalne drobnoustroje jelitowe, tj. nie wykazujące cech patogenności, korzystnie wpływają na organizm gospodarza. Między innymi, chronią przed mikroorganizmami chorobotwórczymi, konkurując z nimi o składniki odżywcze i miejsce bytowania oraz produkując substancje hamujące ich rozwój (np. kwas mlekowy). Ponadto, uczestniczą w rozkładzie niestrawialnych dla człowieka związków, dostarczając gospodarzowi cennych składników odżywczych oraz syntetyzują witaminy. W procesie fermentacji węglowodanów, wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA)....(więcej)

Białka serwatkowe mają znaczenie w terapii zespołu kruchości

Ryzyko osłabienia funkcji fizjologicznych spowodowanej rozwojem sarkopenii w zespole kruchości można zmniejszyć poprzez suplementację lub spożywanie żywności wzbogaconej białkami serwatkowymi.


Zespół kruchości (Zespół słabości, Frailty syndrome) związany jest z osłabieniem funkcji fizjologicznych organizmu osób starszych pod wpływem dysregulacji hormonalnej i obniżonej zdolności adaptacji organizmu, co w efekcie prowadzi do zwiększenia podatności na czynniki stresogenne... (więcej)

Produkty mleczarskie w planie żywieniowym seniora i poprawie jakości życia

Wybory żywieniowe mają istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie, a tym samym na ogólną jakość życia. Stanowią element planu odnowy biologicznej osób w starszym wieku. Prawidłowe nawyki żywieniowe można wdrożyć na każdym etapie i niezależnie od stylu życia. Prozdrowotne nawyki odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, wspomagają utrzymanie zdrowia fizycznego i psychicznego, dodają do życia radości i witalności. 
Ważne jest, by dokonywać świadomych wyborów żywieniowych regularnie, a najlepiej każdego dnia. Wyrobienie na stałe prozdrowotnych nawyków żywieniowych jest tylko kwestią czasu i wewnętrznej dyscypliny. (więcej)