Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) i jego wykorzystanie w produktach mleczarskich
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) jest rośliną znaną już przed naszą erą i stosowaną od wieków w różnych tradycjach leczniczych. W tradycyjnej medycynie chińskiej Schisandra chinensis nazywana jest rośliną pięciu smaków, gdyż okrywa owoców jest słodka, w miąższu i pestkach można wyczuć smaki kwaśny, gorzki, słodki, ostry i pikantny oraz słony (...). W ramach badań realizowanych w projekcie SUP-RIM podjęto próbę opracowania receptury jogurtu z dodatkiem wybranych części botanicznych cytryńca chińskiego. Zastosowano różne poziomy dodatku: przecieru z rozparzonych owoców z cukrem, rozparzonych, homogenizowanych i pasteryzowanych liści, suszonych owiewowo i rozdrobnionych nasion oraz przygotowanych w ten sam sposób łodyg. Wykazano korzystny wpływ wszystkich badanych dodatków na aktywność przeciwutleniającą jogurtu, niezależnie od testowanego poziomu....(więcej)