XLVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
Projekt SUP-RIM na XLVII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Doskonalenie żywności i żywienia dla zachowania komfortu życia człowieka”, Olsztyn, 3–4 lipca 2025 r.
Podczas XLVII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, połączonej z jubileuszem 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, zaprezentowano wyniki badań realizowanych w ramach projektu SUP-RIM. Wystąpienia dotyczyły m.in. innowacyjnych rozwiązań technologicznych w przetwórstwie mleczarskim, w tym wykorzystania serwatki w produkcji fermentowanych napojów. Prezentację na ten temat wygłosił prof. Bartosz Sołowiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Poruszono również zagadnienia związane z projektowaniem produktów o właściwościach prozdrowotnych, percepcją mleka przez lekarzy i konsumentów, a także wpływem diety mlecznej na zdrowie mężczyzn.
Sesję tematyczną poświęconą projektowi SUP-RIM poprowadziła dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM, a udział zespołu projektowego podkreślił interdyscyplinarność oraz praktyczne znaczenie realizowanych badań.
Przedstawione prezentacje stały się okazją do wymiany wiedzy, doświadczeń i nawiązania wartościowych kontaktów w środowisku naukowym oraz branżowym.
