Maślanka - zastosowanie w produkcji potraw
Maślanka to produkt uboczny powstający podczas produkcji masła [1, 3]. Polska Norma [PN-A-86061:2002] definiuje maślankę, jako produkt mleczny, który otrzymuje się także w wyniku dodatkowej fermentacji z zastosowaniem charakterystycznych kultur maślarskich (Lactococcus lactis subspecies cremoris, Lactococcus lactis subspecies lactis oraz Leuconostoc mesenteroides subspecies cremoris)[4]. Maślankę określa się jako orzeźwiający napój o łagodnym, lekkim, śmietankowo-orzechowym smaku. Do sprzedaży dla konsumentów maślankę produkuje się poprzez zmieszania naturalnej maślanki i mleka z dodatkiem kultur bakterii fermentacji mlekowej [2]. Tradycyjnie maślanka powstawała podczas domowego wyrobu masła po wydzieleniu się ziaren tłuszczu z kwaśnej śmietany, była sprzedawana na targach z wielkich blaszanych baniek i określana jako gęstawy napój mlecznych z widocznymi pływającymi ziarnami masła w mętnobiaławej cieczy...(więcej)