Wpływ produktów mlecznych na uczucie sytości i regulację apetytu
Produkty mleczne są przedmiotem licznych badań dotyczących ich wpływu na uczucie sytości i regulację apetytu. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz obecności bioaktywnych składników mogą one modyfikować wydzielanie hormonów odpowiadających za głód i sytość, co potencjalnie wpływa na ilość spożywanej energii. Regulacja apetytu opiera się na złożonej interakcji między układem pokarmowym a ośrodkowym układem nerwowym, z udziałem hormonów takich jak grelina, cholecystokinina (CCK), glukagonopodobny peptyd-1 (GLP-1), polipeptyd P (PP) oraz peptyd YY (PYY) oraz insulina. Grelina, wydzielana w żołądku, stymuluje apetyt i motorykę przewodu pokarmowego. Z kolei hormony wpływające na odczuwanie sytości – PP, CCK, GLP-1 i PYY – zwiększają się po posiłku, spowalniają opróżnianie żołądka i wysyłając informację o spożytym posiłku do mózgu hamując łaknienie...(więcej)