Biopeptydy pochodzące z białek mleka jako składniki żywności nutraceutycznej

Związkami korzystnie wpływającymi na funkcjonowanie organizmu człowieka, w tym na jego układ krwionośny, immunologiczny, nerwowy lub opóźniającymi procesy starzenia organizmu, mogą być białka, a zwłaszcza produkty ich hydrolizy [5, 15, 21, 23, 24]. Wśród takich związków znajdują się peptydy, czyli fragmenty łańcucha/ów białkowego/ych uwolnione/ych ze struktur białek, spośród których, tylko niektóre wykazują aktywność biologiczną, dlatego nazywane są peptydami biologicznie aktywnymi (peptydami bioaktywnym lub biopeptydami). Aktywność biologiczna takich związków zależy od ich budowy chemicznej (składu aminokwasowego i kolejności ułożenia reszt aminokwasowych w peptydzie, określanych jako sekwencja aminokwasowa). Biopeptydy, jeśli wykazują korzystne oddziaływanie na organizm człowieka są określane również jako nutraceutyki...(więcej)