Lody funkcjonalne
Lody są jednym z najbardziej hedonistycznych pokarmów. Są chętnie spożywane ze względu na efekt chłodzenia, konsystencję, efekt topienia się w ustach, smak oraz zapach. Jest to też jeden z najbardziej popularnych deserów. Występują one w różnych formach, co zmusza producentów do nadania im odpowiedniej tekstury oraz temperatury topnienia. W ostatnim czasie bardzo wzrosła ich cena, zwłaszcza tych sprzedawanych "na gałki" w cukierniach oraz na stoiskach. Prawdopodobnie jest to czołowy produkt, gdzie koszt produkcji jest niski w porównaniu do ceny. Ostatnio pojawiły się w sprzedaży urządzenia do produkcji lodów w warunkach domowych o wydajności 1-2 litry na 30-60 minut. Ułatwia to produkcję własnych lodów o właściwościach niespotykanych wśród lodów komercyjnych. Zasadniczy problem związany ze spożywaniem komercyjnych lodów to ich kaloryczność...(więcej)