Aktualności

Warsztaty serowarskie

W gospodarstwie Prezesa Spółdzielczej Małopolskiej Grupy Hodowców Bydła Czerwonego w Słopnicach, odbyła się pokazowa produkcja serów miękkich z mleka krów rasy polska czerwona dla grupy rolników z miejscowości Słopnice. Produkcję przeprowadzili pracownicy Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W spotkaniu wzięło udział 6 rolników. Warsztaty odbyły się w ramach realizowanego przez UR w Krakowie programu SUPRIM. Była to także okazja do wymiany poglądów między rolnikami i naukowcami na temat warunków rzemieślniczej produkcji serów podpuszczkowych oraz sposobów i możliwości promocji zarówno bydła polskiego czerwonego jak i produktów z mleka tej rasy krów.

II Limanowskie Targi Zdrowej Żywności

W dniu 16 marca 2024 r. w Limanowej odbyły się II Limanowskie Targi Zdrowej Żywności. Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Kulturalno-Oświatowe „Ziemia Limanowska”. Druga edycja Targów połączyła w sobie aspekty handlowe, prozdrowotne oraz edukacyjne.

Ważną częścią wydarzenia był panel edukacyjno-dyskusyjny, którego prelegentami byli naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Jeden z tematów poświęcony był programowi „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego” w ramach zadania „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy”.

Naukowcy przedstawili uczestnikom Targów przedmiot zadania oraz możliwości przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji m.in. dzięki nowo otwartej jednostce Uniwersytetu Rolniczego - Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.

Konferencja inaugurująca projekt

W Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie rozpoczęła się konferencja inaugurująca projekt „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy".