Dotychczasowe publikacje partnerów projektu
Publikacje naukowe partnerów projektu
(polskojęzyczne streszczenia prac, odnośniki do oryginalnych publikacji w tekście)
-
Paulina Januszko, Ewa Lange DIETA BEZMLECZNA STOSOWANA PRZEZ KOBIETY KARMIĄCE PIERSIĄ
-
Katarzyna Świąder, Anna Florowska JAKOŚĆ SENSORYCZNA I WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE FUNKCJONALNEGO JOGURTU Z ZIELONĄ HERBATĄ I INULINĄ
-
Katarzyna Świąder, Renata Banach, Fa-Jui Tan SPOŻYCIE I PREFERENCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH WŚRÓD STUDENTÓW Z POLSKI I TAJWANU – STUDIUM PRZYPADKU NPD
-
Małgorzata Ziarno, Joanna Bryś, Ewa Kowalska, Patrycja Cichońska WPŁYW AKTYWNOŚCI METABOLICZNEJ BAKTERII KWASU MLEKOWEGO I BAKTERII PROPIONOWYCH NA STRAWNOŚĆ BIAŁEK SERA I PROFIL KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
-
Małgorzata Ziarno, Dorota Zaręba, Wiktoria Dryzek, Rozeta Hassaliu, Tomasz Florowski WPŁYW DODATKU NAPOJU SOJOWEGO I BAKTERII PROPIONOWYCH NA WYBRANE CECHY JAKOŚCIOWE PRODUKTÓW JOGURTOWYCH Z MLEKA KROWIEGO
-
Monika Garbowska, Anna Berthold-Pluta, Lidia Stasiak-Różańska, Stanisław Kalisz, Antoni Pluta WPŁYW MORWY BIAŁEJ, ZIELONEGO JĘCZMIENIA, NASION CHIA I SPIRULINY NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE, TEKSTURĘ I JAKOŚĆ SENSORYCZNĄ SERÓW TOPIONYCH
-
Monika Garbowska, Antoni Pluta, Anna Berthold-Pluta WPŁYW SZCZEPÓW LACTOCOCCUS LACTIS WYTWARZAJĄCYCH NIZYNĘ NA ZAWARTOŚĆ BIOAKTYWNYCH DIPEPTYDÓW, WOLNYCH AMINOKWASÓW I AMIN BIOGENNYCH W MODELACH SERA TYPU HOLENDERSKIEGO
-
Średnicka-Tober Dominika, Barański Marcin, Seal Chris J., Sanderson Roy, Benbrook Charles, Steinshamn Havard, Gromadzka-Ostrowska Joanna, Rembiałkowska Ewa, Skwarło-Sońta Krystyna, Eyre Mick, i in. WYŻSZE STĘŻENIE PUFA I N-3 PUFA, SPRZĘŻONEGO KWASU LINOLOWEGO, α-TOKOFEROLU I ŻELAZA, ALE NIŻSZE STĘŻENIA JODU I SELENU W MLEKU EKOLOGICZNYM: SYSTEMATYCZNY PRZEGLĄD LITERATURY ORAZ ANALIZY META- I REDUNDANCJI
-
Monika Garbowska, Antoni Pluta, Anna Berthold-Pluta ZAWARTOŚĆ FUNKCJONALNYCH BIOAKTYWNYCH PEPTYDÓW, WOLNYCH AMINOKWASÓW I AMIN BIOGENNYCH W MODELACH SERA TYPU HOLENDERSKIEGO WYTWARZANYCH Z RÓŻNYMI PAŁECZKAMI KWASU MLEKOWEGO
-
Józefa Chrzanowska, Anna Dąbrowska, Marek Szołtysik BIAŁKA SERWATKOWE – JAKO NUTRACEUTYKI O WŁAŚCIWOŚCIACH PROZDROWOTNYCH
-
Zuzanna Witkowska, Izabela Michalak, Mariusz Korczyński, Marek Szołtysik, Marita Świniarska, Zbigniew Dobrzański, Łukasz Tuhy, Mateusz Samoraj, Katarzyna Chojnacka BIOFORTYFIKACJA MLEKA I SERÓW W MIKROELEMENTY BIOPREPARATAMI PASZOWYMI
-
Anna Mandecka, Anna Dąbrowska, Łukasz Bobak, Marek Szołtysik HYDROLIZATY I CHELATY ŻELAZOWO-KAZEINOWE JAKO NATURALNE DODATKI BIOAKTYWNE DO FORTYFIKOWANIA JOGURTU
-
Marek Szołtysik, Alicja Z. Kucharska, Anna Dąbrowska, Tomasz Zięba, Łukasz Bobak, Józefa Chrzanowska WPŁYW DWÓCH POŁĄCZONYCH DODATKÓW FUNKCJONALNYCH NA WŁAŚCIWOŚCI JOGURTU
-
Marek Szołtysik, Alicja Z. Kucharska, Anna Sokół-Łętowska, Anna Dąbrowska, Łukasz Bobak, Józefa Chrzanowska WPŁYW EKSTRAKTU Z OWOCÓW RÓŻY (Rosa spinosissima) NA WZROST BAKTERII KWASU MLEKOWEGO I INNE PARAMETRY JOGURTU
-
Anna Budny-Walczak, Kinga Śpitalniak-Bajerska, Marek Szołtysik, Krystyna Pogoda-Sewerniak, Robert Kupczyński WPŁYW SUPLEMENTACJI ŻELAZA NA METABOLIZM U CIELĄT OTRZYMUJĄCYCH MLEKO PEŁNE
-
Marek Szołtysik, Robert Kupczyński, Anna Dąbrowska, Józefa Chrzanowska, Danuta Figurska-Ciura, Aleksandra Zambrowic, Barbara Buda ZASTOSOWANIE FUNKCJONALNYCH PREPARATÓW BIAŁKOWO-MINERALNYCH W PRZEMYŚLE ŻYWNOŚCIOWYM I PASZOWYM
-
Konrad Babij, Anna Dąbrowska, Marek Szołtysik, Marta Pokora, Aleksandra Zambrowicz, Józefa Chrzanowska OCENA AKTYWNOŚCI INHIBITOROWEJ WOBEC PEPTYDAZY DIPEPTYDYLOWEJ (DPP)-IV, A-GLUKOZYDAZY ORAZ KONWERTAZY ANGIOTENSYNY (ACE) W HYDROLIZATACH BIAŁEK SERWATKOWYCH UZYSKANYCH Z ZASTOSOWANIEM PROTEAZY SERYNOWEJ IZOLOWANEJ Z DYNI FIGOLISTNEJ (CUCURBITA FICIFOLIA)
-
Joanna Barłowska, Anna Wójcik-Saganek, Zygmunt Litwińczuk, Aneta Brodziak, Anna Teter, Monika Kędzierska-Matysek WARTOŚĆ ODŻYWCZA I PRZYDATNOŚĆ TECHNOLOGICZNA MLEKA Z GOSPODARSTW EKOLOGICZNYCH I KONWENCJONALNYCH
-
Anna Teter, Monika Kędzierska-Matysek, Joanna Barłowska, Jolanta Król, Aneta Brodziak WARTOŚĆ ODŻYWCZA I WŁAŚCIWOŚCI KOAGULUJĄCE MLEKA KRÓW RAS LOKALNYCH Z UWZGLĘDNIENIEM WYBRANYCH MAKRO- I MIKROELEMENTÓW ORAZ PIERWIASTKÓW ŚLADOWYCH
-
Anna Teter, Joanna Barłowska, Mariusz Florek, Monika Kędzierska-Matysek, Jolanta Król, Aneta Brodziak, Zygmunt Litwińczuk WŁAŚCIWOŚCI KOAGULUJĄCE MLEKA KRÓW POLSKICH RAS LOKALNYCH I HOLSZTYŃSKO-FRYZYJSKIEJ
-
Anna Wolanciuk, Joanna Barłowska, Aneta Brodziak, Barbara Topyła WPŁYW FAZY LAKTACJI I SEZONU PRODUKCJI NA STAN DYSPERSJI TŁUSZCZU W MLEKU KRÓW RÓŻNYCH RAS
-
Jolanta Król, Aneta Brodziak, Witold Chabuz, Zygmunt Litwińczuk, Joanna Barłowska WPŁYW SYSTEMU ŻYWIENIA I SEZONU PRODUKCJI NA ZAWARTOŚĆ FRAKCJI BIAŁKOWEJ W MLEKU
-
Jolanta Król, Agnieszka Wawryniuk, Aneta Brodziak, Joanna Barłowska, Beata Kuczyńska WPŁYW WYBRANYCH CZYNNIKÓW NA ZAWARTOŚĆ WITAMIN ROZPUSZCZALNYCH W TŁUSZCZACH I MAKROELEMENTÓW W SUROWYM MLEKU OD KRÓW RASY HOLSTEIN-FRIESIAN I SIMMENTAL ORAZ W SERZE KWASOWYM (TWAROŻKU)
-
Jolanta Król, Aneta Brodziak, Agnieszka Zaborska, Zygmunt Litwińczuk ZAWARTOŚĆ BIAŁEK SERWATKOWYCH I WITAMIN LIPOFILNYCH W MLEKU CZTERECH RAS I KRÓW UTRZYMYWANYCH W INTENSYWNYM SYSTEMIE PRODUKCJI
-
Joanna Barłowska, Aneta Brodziak, Jolanta Król, Monika Kędzierska-Matysek, Zygmunt Litwińczuk ZAWARTOŚĆ KAZEINY W MLEKU KROWIM Z REGIONU WSCHODNIEJ POLSKI I JEJ ZMIANY W OKRESIE 5 LAT
-
Dorota Cais-Sokolińska, Dorota Walkowiak-Tomczak BADANIA PERCEPCJI KONSUMENTÓW, WARTOŚCI ODŻYWCZYCH I FUNKCJONALNYCH JOGURTU Z RESTRUKTURYZOWANYM SOKIEM Z CZARNEGO BZU
-
Dorota Cais-Sokolińska, Dorota Walkowiak-Tomczak, Magdalena Rudzińska FOTOSENSYBILIZACYJNE UTLENIANIE CHOLESTEROLU I ZMIENIONY POZIOM OKSYSTEROLI W ŚMIETANIE: SKUTKI DODATKU OGÓRKÓW KISZONYCH
-
Hatice Baygut, Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bielska, Joanna Teichert KINETYKA FERMENTACJI, WŁAŚCIWOŚCI MIKROBIOLOGICZNE I FIZYCZNE SFERMENTOWANEGO NAPOJU SOJOWEGO Z PROSZKIEM ACAI
-
Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bielska, Magdalena Rudzińska, Anna Grygier TERMODYNAMIKA WODY I UTLENIANIE LIPIDÓW W PRZECHOWYWANYM MAŚLE SERWATKOWYM
-
Paulina Bielska, Dorota Cais-Sokolińska, Joanna Teichert, Jakub Biegalski, Łukasz Kaczyński, Sylwia Chudy WPŁYW DODATKU MIODU SPADZIOWEGO NA AKTYWNOŚĆ I WODOCHŁONNOŚĆ KEFIRU W KONTEKŚCIE JEGO AKCEPTOWALNOŚCI SENSORYCZNEJ
-
Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bielska, Joanna Teichert, Jakub Biegalski, Ashli Yiğit, Sylwia Chudy WPŁYW KONSYSTENCJI I BARWY SERA SAŁATKOWEGO KOZIEGO NA REAKCJE EMOCJONALNE KONSUMENTÓW W PORÓWNANIU DO SERÓW Z MLEKA KROWIEGO I SERA FETA
-
Jakub Kiepś, Radosław Dembczyński AKTUALNE TRENDY W PRODUKCJI PREPARATÓW PROBIOTYCZNYCH
-
Bartosz Hornik, Jakub Czarny, Justyna Staninska-Pięta, Łukasz Wolko, Paweł Cyplik, Agnieszka Piotrowska-Cyplik MIKROBIOTA SUROWEGO MLEKA Z GOSPODARSTW NISKOTOWAROWYCH CHARAKTERYSTYKA METODĄ ANALIZY NGS
-
Agnieszka Olejnik-Schmidt, Bernadeta Pietrzak, Iwona Kawacka, Klaudia Malak, Weronika Wawrzyniak, Marcin Schmidt PROSTA METODA OCENY RÓŻNORODNOŚCI I DYNAMIKI SPOŁECZNOŚCI DROBNOUSTROJÓW: PORÓWNANIE FAGÓW MLECZNYCH POCHODZĄCYCH Z FERMENTACJI PRZEMYSŁOWEJ I SPONTANICZNEJ
-
Anna Sadowska-Rociek, Magdalena Surma, Konrad Stanaszek ANALIZA ZAWARTOŚCI WIELOPIERŚCIENIOWYCH WĘGLOWODORÓW AROMATYCZNYCH W SERACH WĘDZONYCH
-
Katarzyna Turek, Gohar Khachatryan, Karen Khachatryan, Magdalena Krystyjan INNOWACYJNA METODA PRODUKCJI JOGURTU WZBOGACANEGO NANOKAPSUŁKAMI OLEJU Z ORZECHÓW WŁOSKICH I JEGO WŁAŚCIWOŚCI FUNKCJONALNE W ODNIESIENIU DO JOGURTÓW KONWENCJONALNYCH
-
Magdalena Gajewska, Katarzyna Skrzypiec, Krzysztof Jóźwiakowski, Zbigniew Mucha, Włodzimierz Wójcik, Agnieszka Karczmarczyk, Piotr Bugajski KINETYKA USUWANIA ZANIECZYSZCZEŃ W OCZYSZCZALNIACH HYDROFITOWYCH Z PIONOWYM I POZIOMYM PRZEPŁYWEM W KLIMACIE UMIARKOWANYM
-
Adam Radkowski KONCENTRACJA SKŁADNIKÓW BIOAKTYWNYCH W MLEKU KRÓW SIMENTALSKICH W ZALEŻNOŚCI OD SYSTEMU ŻYWIENIA
-
Magda Filipczak-Fiutak, Agnieszka Pluta-Kubica, Jacek Domagała, Iwona Duda, Władysław Migdał WARTOŚĆ ODŻYWCZA I OCENA ORGANOLEPTYCZNA TRADYCYJNIE WĘDZONYCH SERÓW Z MLEKA KOZIEGO, OWCZEGO I KROWIEGO
-
Dorota Najgebauer-Lejko, Agnieszka Pluta-Kubica, Jacek Domagała, Katarzyna Turek, Iwona Duda, Jozef Golian WPŁYW DODATKU CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO NA SKŁAD CHEMICZNY, JAKOŚĆ MIKROBIOLOGICZNĄ, ZDOLNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCĄ I STOPIEŃ PROTEOLIZY W MIĘKKICH SERACH PODPUSZCZKOWYCH PRODUKOWANYCH Z MLEKA KRÓW RASY POLSKIEJ CZERWONEJ I POLSKIEJ HOLSZTYŃSKO-FRYZYJSKIEJ
-
Karolina Jóźwiakowska, Piotr Bugajski WPŁYW TEMPERATURY ZŁOŻA NA NIEZAWODNOŚĆ DZIAŁANIA HYBRYDOWEJ HYDROFITOWEJ OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW W POŁUDNIOWO-ZACHODNIEJ POLSCE – STUDIUM PRZYPADKU
-
Agnieszka Operacz, Krzysztof Jóźwiakowski, Joanna Rodziewicz, Wojciech Janczukowicz, Piotr Bugajski WPŁYW WARUNKÓW KLIMATYCZNYCH NA STĘŻENIA ZANIECZYSZCZEŃ W ŚCIEKACH ODPŁYWAJĄCYCH Z JEDNOSTOPNIOWEJ OCZYSZCZALNI HYDROFITOWEJ: STUDIUM PRZYPADKU
-
Dorota Najgebauer-Lejko, Magdalena Witek, Daniel Żmudziński, Anna Ptaszek ZMIANY LEPKOŚCI, CECH TEKSTURY I STATUSU WODY W ŻELACH JOGURTOWYCH POD WPŁYWEM SUPLEMENTACJI HERBATĄ ZIELONĄ ORAZ PU-ERH
-
Anna Iwaniak, Piotr Minkiewicz, Małgorzata Darewicz BAZA DANYCH SEKWENCJI BIAŁEK I BIOAKTYWNYCH PEPTYDÓW BIOPEP-UWM
-
Joanna Gajewska, Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska GENOMOWA CHARAKTERYSTYKA PATOGENICZNOŚCI SZCZEPÓW STAPHYLOCOCCUS AUREUS WYIZOLOWANYCH Z ŁAŃCUCHA PRODUKCJI SERÓW
-
Justyna Tarapata, Adriana Łobacz, Justyna Żulewska WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE ŻELI Z MLEKA ODTŁUSZCZONEGO OTRZYMANYCH W WYNIKU KOAGULACJI KWASOWO-PODPUSZCZKOWEJ: WPŁYW TEMPERATURY INKUBACJI PRZY STAŁYM POZIOMIE INOKULUM
-
Katarzyna Kiełczewska, Aneta Dąbrowska, Marika Bielecka, Bogdan Dec, Maria Baranowska, Justyna Ziajka, Justyna Żulewska, Yang Zhennai PREPARATY BIAŁKOWE JAKO SKŁADNIKI WZBOGACAJĄCE MLECZNE NAPOJE NIEFERMENTOWANE
-
Marika Magdalena Bielecka, Justyna Ziajka, Bogusław Staniewski, Hanna Nowak STABILNOŚĆ OKSYDACYJNA I WSKAŹNIKI ZDROWOTNE MIESZANEK BEZWODNEGO TŁUSZCZU MLEKOWEGO I OLEJÓW ROŚLINNYCH
-
Agnieszka Jankowska, Katarzyna Kiełczewska, Maria Wachowska, Aneta Dąbrowska, Krzysztof Siemianowski, Elżbieta Haponiuk, Katarzyna Stasiewicz WPŁYW WYSOKIEGO CIŚNIENIA NA WŁAŚCIWOŚCI JOGURTU WYPRODUKOWANEGO Z MLEKA KOZIEGO
-
Bogusław Staniewski, Dorota Ogrodowska, Katarzyna Staniewska, Jarosław Kowalik WPŁYW SKŁADU TRIACYLOGLICEROLI I KWASÓW TŁUSZCZOWYCH NA WŁAŚCIWOŚCI REOLOGICZNE MASŁA
-
Justyna Żulewska, Adriana Łobacz, Ireneusz Białobrzewski, Adam Grochowina, Anna Kamińska WPŁYW ZRÓWNOWAŻONEGO MATERIAŁU OPAKOWANIOWEGO I WARUNKÓW PAKOWANIA NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE, MIKROBIOLOGICZNE I SENSORYCZNE SERÓW
-
Arpit Chawla, Adriana Łobacz, Justyna Tarapata, Justyna Żulewska ZASTOSOWANIE ŚWIATŁA UV JAKO ŚRODKA DO DEZYNFEKCJI W PRZEMYŚLE MLECZARSKIM
-
Anna Danielewicz, Jakub Morze, Katarzyna Staniewska, Aneta Dąbrowska, Tomasz Sawicki, Zhennai Yang, Maria Baranowska, Małgorzata Darewicz, Justyna Żulewska, Bogusław Staniewski, Katarzyna Przybyłowicz ZWIĄZEK POMIĘDZY SPOŻYCIEM FERMENTOWANYCH PRODUKTÓW MLECZNYCH A JAKOŚCIĄ DIETY I PRZEKONANIAMI ZDROWOTNYMI W BADANIU PRZEPROWADZONYM NA REPREZENTATYWNEJ PRÓBIE POLSKIEJ POPULACJI