Sery podpuszczkowe miękkie z dodatkiem ziół

Ser – silnie odwodniony skrzep z mleka pełnego, częściowo odtłuszczonego lub chudego otrzymany metodą kwasową (twaróg), podpuszczkową (sery żółte) lub kwasowo-podpuszczkową (np. serek homogenizowany, serek wiejski, fromage). Wyrób sera polega zatem, ogólnie mówiąc, na ścięciu mleka oraz obróbce mechanicznej i odpowiednim ogrzewaniu skrzepu...(więcej)

Motywy zakupu mleka wśród polskich konsumentów

W dotychczasowym dorobku naukowym teorii konsumpcji istnieje wiele różnych definicji i modeli objaśniających zachowania konsumentów [6], w tym także odnoszących się do motywów zakupów. Dla potrzeb podejmowanej analizy można przyjąć, że zachowania te stanowią spójne działania konsumentów, związane z dokonywaniem wyborów w procesie zaspokajania potrzeb konsumpcyjnych, w określonych warunkach społecznych, kulturowych i ekonomicznych...(więcej)

Białka serwatkowe - białka XXI wieku

Białka serwatkowe to obecnie szczególnie ceniony suplement diety, cieszący się bardzo dużym zainteresowaniem wśród sportowców i ludzi aktywnych fizycznie. Popularne są również wśród rekonwalescentów, pacjentów szpitali, czy seniorów. Zanim, jednak na rynek trafi produkt gotowy, w postaci koncentratu lub izolatu białek serwatkowych należy przeprowadzić szereg procesów. Droga od surowca bazowego do produktu finalnego jest długa i wymagająca. (więcej)

Mleko od krów rasy polskiej czerwonej

W dobie powszechnej globalizacji, gdy o produkcji zwierzęcej decyduje ograniczona liczba ras międzynarodowych, a główny nacisk kładzie się na zwiększenie wydajności, rasy rodzime nabierają coraz większego znaczenia. Stanowią one punkt odniesienia dla dawnych, lokalnych tradycji, takich jak wytwarzanie żywności, wyrobów rzemieślniczych i in. Przyczyniają się także w znacznym stopniu do zachowania typowych wiejskich krajobrazów, historycznie związanych z hodowlą danej rasy. Dlatego też ochrona i rozwój lokalnych ras zwierząt oraz ich wykorzystanie w produkcji żywności tradycyjnej o wysokiej jakości jest jednym z głównych elementów ochrony lokalnego dziedzictwa kulturowego. Doskonałym przykładem lokalnej rasy zwierząt w Małopolsce jest bydło rasy polskiej czerwonej (więcej)