Oznaczanie zafałszowań tłuszczu mlekowego w produktach mleczarskich

Mleko i jego przetwory są źródłem wielu składników pokarmowych, takich jak np. białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy czy sole mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcz mlekowy posiada właściwości prozdrowotne, np. zawiera kwas masłowy C4:0, który zapobiega nowotworom jelita grubego, jak również inne kwasy tłuszczowe C6:0–C12:0 wykazujące działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stanowią one także łatwo dostępne źródło energii [1]. Tłuszcz mlekowy charakteryzuje się szerokim zakresem zmian składu chemicznego, ponieważ zależą one m.in. od sposobu żywienia krów i stosowanych dawek pokarmowych. Istotny jest też system chowu zwierząt: wolnostanowiskowy, pastwiskowy z wybiegiem, cechy osobnicze i rasa krów, ich stan zdrowotny, wiek, warunki bytowania czy okres laktacji...(więcej)