Produkty mleczne odgrywają istotną rolę w diecie człowieka, dostarczając nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale także substancji bioaktywnych, które mogą wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególnie fermentowane produkty mleczne zawierają probiotyki, prebiotyki oraz bioaktywne peptydy, które mogą modulować odpowiedź immunologiczną. Układ odpornościowy odgrywa kluczową rolę w ochronie organizmu przed infekcjami oraz chorobami przewlekłymi [4]. Jest to skomplikowany system składający się z mechanizmów wrodzonych i nabytych, które współdziałają w celu zapewnienia skutecznej ochrony przed patogenami [4, 11]. Odpowiednie funkcjonowanie układu immunologicznego zależy od wielu czynników, w tym uwarunkowań genetycznych, stylu życia oraz diety...(więcej)
Współczesne dokonania w zakresie badań żywieniowych oraz edukacji żywieniowej stanowią podstawę rozwiązań dla wielu zdrowotnych problemów, umożliwiając jednostkom funkcjonowanie w pełni zdrowia oraz przy niskim ryzyku zapadalności na choroby metaboliczne, co w konsekwencji przekłada się na jakość życia. Długoterminowa poprawa nawyków żywieniowych wymaga unowocześniania podejścia wykorzystującego możliwości jakie dają badania epidemiologiczne, realizowane dzięki postępowi, m.in. w genomice, metabolomice i proteomice oraz dzięki badaniom nad ludzkim mikrobiomem...(więcej)
Szeroka gama dostępnych na rynku przetworów mlecznych stanowi wyzwanie dla konsumentów dokonujących codziennych wyborów żywieniowych. Produkty te charakteryzuje bardzo wysoka wartość odżywcza, dostarczają organizmowi składników budulcowych oraz regulujących. Przetwory mleczne wytwarzane są nie tylko na bazie mleka krowiego, ale też innych ssaków charakterystycznych dla regionu geograficznego – kóz, owiec, wielbłądów, klaczy, bawołów i in. Mleka te oraz otrzymywane z nich sery, jogurty, kefiry itp. mają zróżnicowaną wartość żywieniową i proporcje poszczególnych składników odżywczych [1, 4]....(więcej)
Postbiotyki są unikalnym śladem mikrobiologicznym pozostawianym w wielu produktach fermentowanych, w tym w fermentowanych produktach mlecznych przez szereg gatunków bakterii i grzybów. Najlepiej przebadanym źródłem postbiotyków są bakterie z rodzajów Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus oraz drożdze Saccharomyces. W ostatnich latach pod kątem działania postbiotycznego intensywnie badane są też bakterie Faecalibacterium, Akkermansia muciniphila oraz Eubacterium hallii. Rolę terapeutyczną postbiotyków dostrzegł przemysł farmaceutyczny, który wprowadził już do obrotu handlowego szereg postbiotycznych preparatów...(więcej)
Mleko i produkty mleczne to prawdziwy skarb dla naszego zdrowia. Dzięki nim możemy mieć mocne kości, zdrowe serce i więcej energii [1, 9]. Dodatkowo stanowi doskonałą bazę do otrzymywania innowacyjnych produktów spożywczych o właściwościach funkcjonalnych. Według Tidona i in. [2009], żywność funkcjonalna jest zaprojektowana w celu poprawy ogólnego zdrowia i samopoczucia człowieka...(więcej)